Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeder neemt afscheid van Olivia in ‘Vandaag over een Jaar’

- (tove)

Niet alle uitdaginge­n in Vandaag

over een Jaar hebben een leuke afloop. Gisteravon­d was te zien hoe de jonge Olivia aan Cath Luyten vertelde dat ze ondanks haar ziekte toch weer wou kunnen basketten. Maar in mei 2017, vier maanden na de eerste tv-opname, is ze overleden.

De lijdensweg van Olivia begon in 2015 toen ze zware hoofdpijn kreeg en in coma belandde. Pas drie maanden later werd de diagnose gesteld: NMO, een chronische auto-immuunziek­te die ontsteking­en in het centrale zenuwstels­el veroorzaak­t. Ze kreeg op onvoorspel­bare momenten een opstoot die telkens andere gevolgen kon hebben: een tijdelijke verlamming, verlies van zicht of spraak. Ondanks alles vocht ze om zich lichamelij­k zich weer klaar te stomen om basket te spelen.

Laatste mooie dag

“Op een dag werd Olivia wakker met barstende hoofdpijn en koorts, twee signalen die op een nieuwe NMO-aanval wezen”, vertelde haar moeder Katelijne gisteren in de tv-studio. “We vertrokken meteen naar het ziekenhuis waar ze dezelfde dag in coma is gegaan. Twee dagen later is ze opnieuw wakker geworden en hebben we nog samen een mooie dag gehad op intensieve zorgen. We wisten dat haar toestand kritiek was door complicati­es, maar ze voelde zich vrij goed. Niets wees erop dat ze de dag erna zou sterven.”

De uitvaartpl­echtigheid in Kortrijk vond plaats op een basketbalv­eld, omdat ze zo verknocht was aan de sport. Er werden duizend roze ballonnen opgelaten, omdat Olivia aan een andere NMO-patiënte ooit had gezegd dat ze dat zou willen. Ook elders in de wereld zijn er die dag door kennissen en familie ballonnen opgelaten.

 ?? FOTO VRT ?? Olivia leed aan NMO, een auto-immuunziek­te die ontsteking­en in het centrale zenuwstels­el veroorzaak­t.
FOTO VRT Olivia leed aan NMO, een auto-immuunziek­te die ontsteking­en in het centrale zenuwstels­el veroorzaak­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium