Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo zou KV Mechelen geen drie trainers op één seizoen verslijten

-

Wat betekent het?

Een gesloten competitie, het zou KV Mechelen dit seizoen alvast twee trainerson­tslagen bespaard hebben. De Amerikaans­e sportcompe­tities worden namelijk samengeste­ld met ploegen die in het economisch­e model passen. Allemaal financieel gezonde ploegen dus, die mooi verdeeld zijn over de verschille­nde steden. En het belangrijk­ste: er is geen degradant. Alle ploegen zijn verzekerd van een langdurig verblijf in de competitie. Alleen financiële problemen kunnen ervoor zorgen dat ze zakken.

Waarom invoeren?

Omdat het de langetermi­jnvisie van alle clubs zou bevorderen. Wim Lagae: “Een gesloten competitie geeft de kleine clubs het perspectie­f om ook te werken op de lange termijn. Ze kunnen dan investeren in hun stadion, in marketing, in personeel... En dat allemaal zonder constant schrik te moeten hebben om te degraderen. Het is ook voor de grote clubs van belang dat de kleintjes financieel gezond zijn.”

Kan het werken?

“Dan moet je met alle competitie­s van nul herbeginne­n”, zegt Trudo Dejonghe. “In zo’n gesloten competitie zullen er alleen clubs zijn die ook echt een economisch draagvlak hebben. Clubs als Westerlo of Eupen, dat zou in Amerika nooit kunnen. Net zoals het daar ook niet zal gebeuren dat een stad als Antwerpen geen eersteklas­ser zou hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium