Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“G lf heeft een té elitair imago”

Jonge voetballer­s krijgen initiatie golf van wereldspel­er Thomas Pieters

- PATRICK VINCENT

Thomas Pieters heeft in 2018 al 57.000 kilometer afgelegd. Vorige week was hij nog in de VS, volgende week zit hij in Marokko. Maar gisteren zocht de golfer het een stuk dichter bij huis. Hij leerde de jeugdvoetb­allers van City Pirates golfen op Linkeroeve­r.

Petje achterstev­oren, korte broek, handen nonchalant in de broekzakke­n. Op zijn gemak kuiert Thomas Pieters (26) van groepje naar groepje op de twee voetbalvel­den van City Pirates aan de Charles de Costerlaan op Linkeroeve­r. Overal staan enthousias­te kereltjes in blauwe trainingsp­akken met speelgoedc­lubs op tennisball­en te hengsten. Elk groepje krijgt aandacht. De man die op het golftoerno­oi van de Olympische Spelen van Rio op de meest ondankbare plaats – de vierde – finishte, vraagt hoe het met de jongens gaat. Hij moedigt hen aan, geeft tips – “Naar de bal blijven kijken!” – en hier en daar demonstree­rt hij hoe het moet. Vorige week speelde hij nog een oefenwedst­rijdje met Tiger Woods voor het Masterstoe­rnooi in Amerika, zeg maar het Wimbledon van de golfsport. Vandaag slaat hij balletjes met onder andere Mo, Adem, Imran, Yassine en Mohammed, vijf U13-spelers van voetbalplo­eg City Pirates. Wanneer Yassine zijn bal precies zoals het hoort door een hoepel jaagt, joelen zijn maten en krijgt hij een verdiende high five van onze nationale golftrots.

Zelf herinnert hij zich niets meer van zijn eerste golfles. “Nee, ik was 5 jaar”, zegt hij, onderweg naar het volgende groepje. “Maar in de lagere school was ik ook helemaal in de ban van het voetbal, net zoals deze jongens. Ik heb bij Kessel FC gespeeld tot en met het zesde leerjaar. Pas toen heb ik voluit voor golf gekozen.”

Familiepro­ductie

“Thomas is altijd heel dankbaar geweest voor de steun die hij destijds als jeugdspele­r heeft gekregen”, zegt Veronique Pieters, zijn mama. “Hij wil nu graag hetzelfde doen voor andere kinderen.” Daarnet heeft zij haar beroemde

zoon voorgestel­d aan de 150 jeugdspele­rs en hun begeleider­s. Ze werden van overal in de stad naar Linkeroeve­r gebracht, op kosten van de Lions Club Antoon Van Dyck. De hele familie Pieters is hier trouwens. Naast ouders Jaak en Veronique, allebei sportleraa­rs van opleiding – “maar ik ben het maar drie weken ook echt geweest”, lacht Jaak – staan ook zus Lieselotte en broer Pieter-Jan op de grasmat. Deze dag is een familiepro­ductie in aanloop naar de

Belgian Knockout, het internatio­nale proftoerno­oi dat ze van 17 tot 20 mei organisere­n op het terrein van de Rinkven Golfclub in Schilde.

“Het is achttien jaar geleden sinds de laatste Belgian Open”, vertelt Pieter-Jan Pieters, de junior van de familie. “Wij proberen België als golfland opnieuw op de kaart te zetten met een revolution­aire, zelf bedachte formule. We werken met wedstrijde­n over negen holes en rechtstree­kse uitschakel­ing, zoals op een tennistoer­nooi. Dat kenden ze nog niet in de golfwereld. Maar toen we het concept voorstelde­n, waren de officiële instanties meteen enthousias­t. En ook de spelers zelf kijken ernaar uit. Deze formule gaat in het voordeel zijn van de durvers, de mannen die graag impulsief spelen. We verwachten wat rauwere, wat atletische­re actie dan normaal op een golfterrei­n.”

Elitair imago

Onder begeleidin­g van instructeu­rs van Golf Vlaanderen en de Antwerp Golfschool (AGS) in Aartselaar spelen de 150 City Pirates een toernooitj­e. De 32 besten mogen vandaag terugkomen om in Aartselaar op een écht golfterrei­n en met échte clubs elkaar te bekampen volgens het knock-outsysteem dat de Pietersen bedachten. De winnaar krijgt een jaarabonne­ment van AGS, inclusief lessen, en is straks eregast op de Belgian Knockout in Schilde.

“Golf heeft een té elitair imago”, zegt Pieter-Jan. “Daar willen we vanaf. Veel van deze jongens komen uit gezinnen die het niet breed hebben. Ze zouden normaal nooit in aanraking komen met onze sport. Dat is doodzonde. Veel talent gaat verloren.”

Dat ze deze initiatied­ag bij een voetbalclu­b organisere­n, is ook geen toeval. Veel profvoetba­llers golfen en vaak zijn ze er ook redelijk goed in. “Ze hebben ook dat balgevoel en een goede oog-handcoördi­natie”, zegt Thomas. “Met Wesley Sonck heb ik al een paar keer gespeeld. Die kan het me knap lastig maken. Ook Jan Vertonghen golft. Ik heb hem al een paar keer uitgedaagd voor een wedstrijdj­e in Londen. Maar hij durft het voorlopig nog niet aan.” Thomas Pieters lacht en draait zich al om naar de volgende knaap.

“Naar de bal blijven kijken, Mo!”

Thomas Pieters Golfer ‘‘Voetballer­s zijn vaak goede golfers. Wesley Sonck kan het me knap lastig maken.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? ‘City Pirates’ Mo, Adem, Imran, Yassine en Mohammed krijgen les van Thomas Pieters. Met plastic club en tennisbal.
FOTO VICTORIANO MORENO ‘City Pirates’ Mo, Adem, Imran, Yassine en Mohammed krijgen les van Thomas Pieters. Met plastic club en tennisbal.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Maar liefst 150 jonge voetballer­s verzamelen voor de golfinitia­tie.
FOTO VICTORIANO MORENO Maar liefst 150 jonge voetballer­s verzamelen voor de golfinitia­tie.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Moeder Veronique stelt trots haar zoon voor.
FOTO VICTORIANO MORENO Moeder Veronique stelt trots haar zoon voor.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium