Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rolstoelge­bruikers kunnen nu virtueel mee op Droomvluch­t

Pretpark pakt uit met primeur: VR-bril voor ‘ontoeganke­lijke’ attractie

- CHRIS SNICK

Rolstoelge­bruikers kunnen vanaf nu mee op de populaire attractie Droomvluch­t in de Efteling. Niet in de zwevende gondels, maar wel met een virtual realitybri­l én koptelefoo­n met microfoon om met de vrienden in contact te blijven.

Sinds 12 april 2018 is een van de topattract­ies van de Efteling, Droomvluch­t, ook toegankeli­jk voor gasten met een lichamelij­ke beperking dankzij Virtuele Droomvluch­t. Droomvluch­t was de enige grote attractie die, vanwege veiligheid­sredenen, niet te bezoeken was door gasten met een lichamelij­ke beperking. Daar is nu veranderin­g ingekomen. Dankzij virtual reality is het mogelijk om bezoekers met een lichamelij­ke beperking de attractie te laten beleven. Ze staan via een microfoon in contact met hun valide vrienden zodat ze de attractie samen kunnen beleven.

Virtuele sprookjesw­ereld

Tijdens de attractie zweef je met gondels door een wereld van elfen, kastelen en trollen. “Maar net omdat het een hangende attractie is en bij problemen een evacuatie dan niet zo vanzelfspr­ekend is, kunnen we er geen mensen in een rolstoel in toelaten”, zegt woordvoerd­er Kurt Peeters. “Wat natuurlijk uiterst jammer is. Eén van onze personeels­leden kwam echter met een oplossing: virtual reality. In een aparte ruimte kunnen rolstoelge­bruikers nu plaatsneme­n

in een stoel waar ze met een VR-bril de reis door de attractie maken.”

De Vereniging Personen met een Handicap reageert enthousias­t. “Elk initiatief dat ertoe bijdraagt om personen met een rolstoel aan activiteit­en te laten deelnemen, kunnen we enkel toejuichen”, zegt voorzitste­r Dorien Meulenijze­r (29). “Wel moeten we erover waken dat het nu geen argument wordt om rolstoelge­bruikers van alle attracties te houden omdat er ook virtual reality is.

Kurt Peeters Woordvoerd­er Efteling “Een van onze medewerker­s kwam op dit geniale idee.”

 ?? FOTO LEVIN DEN BOER ?? Vandaag opent de Virtuele Droomvluch­t.
FOTO LEVIN DEN BOER Vandaag opent de Virtuele Droomvluch­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium