Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een kind dat wegloopt, da’s een prooi voor Razer hé”

American bully bijt Amina (9) in gezicht, meisje moet gehecht worden aan oor, gezicht en schouder, moeder neemt advocaat onder de arm

- DENNIS VAN DAMME

Een meisje van 9 jaar is donderdaga­vond gewond geraakt bij een aanval door een hond in de Boshovenst­raat in Deurne. Het incident lokt verontwaar­diging uit in de wijk, waar veel kinderen rondlopen, omdat de eigenaar drie zulke honden heeft en zelf niet goed ter been is. “Maar mijn honden zijn al wat ik heb”, zegt de man, die ook erg aangeslage­n is.

Donderdaga­vond iets na 18u. In een appartemen­t in de Paulus Beyestraat wordt op de deur geklopt. De bewoner, die anoniem wenst te blijven, zet zijn voordeur op een kier om te kijken wie er is. Het blijkt niet om bezoek te gaan: de bovenburen hebben per ongeluk de deur aangeraakt terwijl ze hun boodschapp­en de trap op zeulen. Maar Razer, de hond van de bewoner, ziet zijn kans schoon om op wandel te gaan. “Ik zeg nog tegen mijn buurman: houd hem tegen”, vertelt zijn baasje. “Maar hij deed een stap opzij en liet hem gaan.”

Verjaardag

Razer schiet de straat op, want ook de benedendeu­r van het gebouw staat nog open. De American bully, een soort pitbull, stoot op een groepje spelende kinderen, onder wie de 9-jarige Amina. Zij woont in de Boshovestr­aat en is met haar vriendjes op straat aan het spelen omdat één van hen zijn verjaardag viert. De kinderen zien de hond afkomen, schrikken, en stuiven weg. Amina loopt naar huis, maar wordt ter hoogte van haar voordeur ingehaald door Razer. De hond zet zijn tanden in haar arm, schouder en oor. Buren komen in paniek aangestorm­d. Een buurvrouw en een buurman trekken Razer van het meisje en maken hem vast aan één van de gevels. Amina bloedt. De politie en een ambulance worden erbij gehaald. Amina wordt afgevoerd en moet geopereerd worden. Haar oor, ooglid en schouder moeten worden gehecht. Al bij al blijken haar verwonding­en mee te vallen: ze mag dezelfde avond nog naar huis. “Ze stelt het goed, maar is erg bang”, vertelt haar mama. “Ze durft niet meer buiten te spelen.”

Het incident is hét gesprekson­derwerp in de woonwijk Ter Rivieren. De eigenaar van Razer is

er een bekend figuur. Hij wandelt met krukken en wanneer hij zijn honden uitlaat - soms twee tegelijk - maakt hij ze vast aan zijn broekriem. Dat zorgt voor onbegrip. “Zo’n sterke beesten zijn al moeilijk in de hand te houden voor iemand die goed ter been is, laat staan voor iemand die op krukken moet steunen.”

Niet de eerste keer

Ook Amina’s mama Coumba Doucoure is boos. “Ik laat het hier niet bij”, zegt ze. “Ik neem een advocaat onder de arm en dien klacht in. Amina heeft haar gezicht beschermd met haar armen en dat is haar geluk geweest. Maar voor hetzelfde geld was ze een oog kwijt. Of erger. En blijkbaar is het niet de eerste keer dat die hond een kind aanvalt.” De eigenaar van Razer is er net zo goed het hart van in. “Ik voel me hier heel slecht over. Ik heb tranen met tuiten gejankt terwijl ik mijn verklaring aan de politie gaf. Ik vind het zo erg voor dat meisje. Haar verwonding­en vallen dan misschien mee, een trauma is snel opgelopen. Ik vind het totaal verkeerd wat Razer heeft gedaan. Maar een hond die een kind ziet weglopen, die ziet een prooi, hè. Die gaat erachteraa­n.” Of het klopt dat Razer eerder al een kind aanviel? “Hij heeft een schoolkind van zijn fiets geduwd. Maar dat was uit enthousias­me.”

Krukken

De man loopt met krukken omdat hij drie jaar geleden zijn beide enkels verbrijzel­de bij een valpartij. “Ik had Razer toen een jaar”, vertelt hij. “Mijn andere hond Diamond, een vrouwtje, is zeven maanden geleden bevallen. Vandaar drie bully’s. Ik probeer hen zo veel mogelijk één voor één uit te laten. En voor Razer ga ik nu een muilkorf kopen én ik ga ervoor zorgen dat de benedendeu­r altijd gesloten blijft. Ik wil niet dat dit nog eens gebeurt. Ik zal ook alles betalen wat er betaald moet worden. Maar ik kan ook niet zomaar afscheid nemen van mijn honden. Ik heb alleen mijn dochter, maar zij werkt veel en ik zie haar niet vaak. Omdat ik op invalidite­it zit, ben ik vaak alleen. Mijn drie bully’s zijn eigenlijk alles wat ik heb.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ ISTOCKPHOT­O ?? Een American bully.
FOTO GETTY IMAGES/ ISTOCKPHOT­O Een American bully.
 ?? FOTO RR ?? Amina (9) moest genaaid worden aan haar oor en haar schouder.
FOTO RR Amina (9) moest genaaid worden aan haar oor en haar schouder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium