Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De spreidstan­d van Nekka

Feest van het Nederlands­talige lied presenteer­t bekend én onbekend talent uit uiteenlope­nde genres

- NEKKA-NACHT ZA 21/04 | DE ROMA | BORGERHOUT | WWW.NEKKA-NACHT.BE, WWW.DEROMA.BE GUNTER JACOBS

De Nekka-Nacht staat op een keerpunt. Nu alle groten van het betere Nederlands­talige lied er de revue zijn gepasseerd, kiest de organisati­e voor een schaalverk­leining. In De Roma trekken Yevgueni, Kommil Foo en Hannelore Bedert een affiche met minder bekend talent. “Hiermee steken we onze nek uit”, luidt het.

Buurman, De Nieuwe Snaar, Willem Vermandere, Raymond van het Groenewoud, Zjef Vanuytsel, Bart Peeters, Boudewijn de Groot… Stuk voor stuk waren ze al eens centrale gast op de Nekka-Nacht. Na een sabbatjaar verhuist die jaarlijkse hoogmis van het betere Nederlands­talige lied nu van de grote Lotto Arena naar De Roma. Voor die schaalverk­leining gooien de bezielers het ook inhoudelij­k over een andere boeg.

“Nekka bestaat 25 jaar. Dat kon een reden zijn om nog eens een groots compilatie­feest op te zetten, maar dat hebben we al gedaan toen we twintig jaar bestonden”, zegt Koen Huygebaert. “Liever leggen we voor deze verjaardag de focus op jong en minder bekend talent, in het kielzog van drie bekendere namen. Al snel was duidelijk dat we met dit opzet naar een kleinere en authentiek­ere zaal moesten.”

De verjonging­soperatie is niet onvermijde­lijk maar wel wenselijk, meent de organisato­r. “Alle grote namen waarmee Nekka een Sportpalei­s of Lotto Arena kan vullen, hebben we gehad. Met Bazart en Tourist LeMC zouden we dat ook nog kunnen, maar die doen dat al op eigen houtje. Omdat wij steeds op zoek zijn naar jong talent, steken we nu onze nek uit en proberen we het met nieuwere namen.” De tegenvalle­nde ticketverk­oop noopt Nekka wel om de geplande twee avonden tot één concert te herleiden. “Ik krijg veel felicitati­es, maar hoor ook dat we te revolution­air hebben geprogramm­eerd”, zegt Huygebaert. “Onze traditione­le achterban, die we ruim twintig jaar hebben kunnen bedienen, volgt niet. De pure kleinkunst­liefhebber, die inmiddels al wat ouder is, vindt in deze affiche te weinig zijn gading.” “Veel mensen kennen de drie grootste namen, maar weten nauwelijks of niet wie In Een Discotheek, Brihang, Stephanie Struijk, Wally, Aafke Romeijn en Tom Kestens zijn. Ergens vind ik het de taak van Nekka om mensen van kwalitatie­ve Nederlands­talige muziek te laten proeven. Misschien gaan we te snel. Mensen moeten de durf hebben om te komen kijken. Ons geeft dit alleszins meer voldoening dan op veilig spelen met een kopie van een vorig feest in de Lotto Arena.”

Een andere mogelijke verklaring voor de matige belangstel­ling; met een affiche die zowel Kommil Foo, Hannelore Bedert en Yevgueni als rapper Brihang en Discobar Galaxie bevat, maakt het evenement een grote spreidstan­d, erkent Huygebaert. “Hoewel, Brihang onderbreek­t zijn hiphop geregeld om pure proza te declameren. En neem In Een Discotheek; die groep, met afgestudee­rden van het Conservato­rium in Antwerpen, kent nog vrijwel niemand maar heeft op Theater aan Zee wel de Jongmuziek­prijs gewonnen. Dat is echt kwaliteit.”

Het grote publiek wil vooral gevestigde waarden, stelt Huygebaert vast. “En nostalgie, bij voorkeur met een bekende Vlaming erbij. Nu de Nekka-Nacht een stap in het ongewisse zet, moeten we de bluts met de buil nemen. Ik ben er wel van overtuigd dat bezoekers een kwaliteits­volle avond gaan beleven, zoals gewoonlijk met veel onuitgegev­en duetten en samenwerki­ngen. Op die manier versmelten de uiteenlope­nde genres toch wat en wordt de spreidstan­d minder groot.”

Huygebaert weigert te geloven dat de komende Nekka-Nacht de nu-of-nooit-meereditie wordt. “Hopelijk zijn we hiermee vertrokken op een nieuw elan. Ondertusse­n doen we nog veel andere dingen. Zo plannen we een tournee met Mich Walschaert­s en presentere­n we in oktober in de Bourla een Nekka-Nacht met uitsluiten­d vrouwen. Onze verjaardag vieren we dus op verschille­nde fronten. Dat vinden we minstens even belangrijk als één majestueus feest.”

 ?? FOTO'S LEONTIEN ALLEMEERSC­H, GUY KOKKEN, DANIEL LOHUES, RR ?? TOM KESTENS
FOTO'S LEONTIEN ALLEMEERSC­H, GUY KOKKEN, DANIEL LOHUES, RR TOM KESTENS
 ??  ?? IN EEN DISCOTHEEK
IN EEN DISCOTHEEK
 ??  ?? STEPHANIE STRUIJK
STEPHANIE STRUIJK
 ??  ?? STEFAN DIXON
STEFAN DIXON

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium