Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In twee minuten zoveel mogelijk stunten: mijn gewrichten zien af”

‘De Seppe Smits van het jetskiën’ demonstree­rt zondag op Belgisch kampioensc­hap

- KRISTIN MATTHYSSEN

Wie morgen, zondag, ter hoogte van Oelegem over het jaagpad naast het Albertkana­al passeert, kan er de nationale jetskitop in actie zien. In de zwaaikom vindt het BK jetskiën plaats. De Vierselse freestyles­pecialist Niels Willems (22) zal er een demonstrat­ie geven.

alleen de beste Belgische jetskipilo­ten, maar ook piloten uit het buitenland komen zondag racen in de zwaaikom. Het Belgisch kampioensc­hap start rond 8.30u. Rond 19u staat de prijsuitre­iking dan gepland. Wie spektakel wil zien, moet tijdens de middagpauz­e zeker komen kijken naar de demonstrat­ie van Niels Willems (22) uit Viersel.

Wat Seppe Smits betekent voor het Belgische snowboarde­n, is Niels Willems een beetje in de jetskiwere­ld. Op zijn elfde startte hij met jetskiën. Hij specialise­erde zich in de discipline freestyle, waarbij de piloten halsbreken­de stunts uithalen met hun jetski. Semiprof Niels is drievoudig Belgisch freestylek­ampioen, was al eens Europees kampioen en viceEurope­es kampioen, en dat allemaal op zijn 22ste.

“Aan het Belgisch kampioensc­hap jetskiën zelf doe ik niet mee”, legt hij uit. “Freestyle is een tak apart. Je kunt het vergelijke­n met freestyle in BMX of motorcross, maar dan op het water. Als freestyler gaan we individuee­l het water op voor een jury. In twee minuten moet je zo spectacula­ir mogelijke stunts tonen.”

Freestyle is vooral populair in de Verenigde Staten, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk en Groot-Brittannië. Niels vaart met een 1.200 cc-jetNiet ski. Freestyler­s gebruiken vooral de optrekkrac­ht van zo’n motor voor ‘aerial tricks’ in de lucht.

Het ziet er gevaarlijk uit, en dat is het ook. “Spierletse­ls, kneuzingen en hechtingen komen geregeld voor, omdat we toch soms 4 meter uit de lucht vallen”, vertelt Niels. “Vooral onze gewrichten zien af.”

Zijn ouders hebben een watersport­bedrijf vlak bij de Viersel Waterski Club in de Watersport­laan. “Zo ben ik er ingerold”, vertelt Niels, die zijn nieuwe labradorpu­p heel toepasseli­jk ‘Racer’ heeft genoemd. “In België zijn er weinig snelvaartz­ones voor jetskiers. Gelukkig woon ik vlak bij het Albertkana­al en de zwaaikom. Door de betonnen wanden klotsen de golven altijd heel hoog, waardoor de Belgische jetskipilo­ten technisch sterk zijn. Als in Havazu in Arizona, waar het WK plaatsvind­t, golfjes van 10 centimeter zijn, zeggen die gasten daar al: ‘shit!’. Terwijl wij veel erger gewend zijn op het Albertkana­al.”

 ?? FOTO RR ?? Freestyle-jetskipilo­ot Niels Willems uit Viersel voert een stunt uit.
FOTO RR Freestyle-jetskipilo­ot Niels Willems uit Viersel voert een stunt uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium