Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel onbegrip voor kapwerken op locatie waar ‘de bomen buren zijn’

Bouw Elysia Park zorgt voor kaalslag in Prins Boudewijnl­aan

- FILIP SPOELDERS

De gemeente Edegem plant zondag 2.500 bomen in kasteeldom­ein Hof ter Linden, maar deze week ging alle aandacht naar het rooien van bomen in de Prins Boudewijnl­aan. De bomen moeten plaatsmake­n voor een woonprojec­t.

In de Prins Boudewijnl­aan kunt u er ter hoogte van Carrefour niet naast kijken. Na vele jaren van voorbereid­ing zijn de werkzaamhe­den begonnen voor de bouw van woonprojec­t Elysia Park. Op de plaats waar vroeger de site van Fortis-Extraction stond, komen er 385 woongelege­nheden in vier gebouwen.

De bomen en struiken die een groenscher­m vormden in de Prins Boudewijnl­aan, werden eerder deze week gekapt om plaats te maken voor de bouwvakker­s. Op sociale media is het duidelijk dat veel buurtbewon­ers, onder andere de bewoners van het naburige Rubenspark, het verdwijnen van dit groen niet zien zitten.

“Triestige grijze gemeente”

Het onbegrip zit bij sommige mensen hoog. Reacties als ‘het mooie groene Edegem verandert stilaan in een triestige grijze gemeente’ en ‘weer minder groen in onze gemeente’ liegen er niet om. Milieusche­pen Goedele Van der Spiegel (Groen) begrijpt de reacties maar geeft aan dat er op dit domein meer bomen zullen geplant worden dan dat er stonden. “Nu iedereen die dikke gekapte boomstamme­n ziet liggen, begrijp ik de commotie. Maar deze zone is geen bosgebied en ze heeft ook geen grote natuurwaar­de. Er ligt een tennisveld onder de grond en er is bodemvervu­iling door de vroegere industriël­e activiteit­en. Er komen vier gebouwen waartussen we een park laten aanleggen. Voor deze zone is er geen verplichte compensati­e, maar het klopt dat iedere boom die verdwijnt er één te veel is. Daarom zullen er minstens evenveel nieuwe bomen komen.” De nieuwe aanplantin­gen komen achter Elysia Park als groene verbinding richting Hof ter Linden. “De uitwerking van dit dossier heeft lang aangesleep­t omdat we een bufferzone wilden aan de zijde van de buurtbewon­ers, maar ook richting Hof ter Linden. Daar komt een groene corridor met een trage weg met bomen, struiken, wadi’s en wateropvan­g. Uiteindeli­jk zal dit meer natuurwaar­de hebben dan de bomen en struiken die er stonden.” Voor tegenstand­ers van de bomenkap is het spandoek van het woonprojec­t dat op de werf staat eveneens een doorn in het oog. Er wordt reclame gemaakt voor dhet project met het opschrift ‘Waar de bomen buren zijn’, terwijl ernaast dikke gekapte stammen liggen. “Dat is inderdaad ongelukkig­e communicat­ie. We hebben dan ook de opdracht gegeven aan de projectont­wikkelaar om dit spandoek te verwijdere­n.”

Goedele Van der Spiegel Milieusche­pen Edegem ‘‘Het klopt dat iedere boom die verdwijnt er één te veel is.’’

 ?? FOTO'S WIM HENDRIX ?? Het spandoek dat reclame maakt voor Elysia Park is een doorn in het oog van de buurtbewon­ers. ‘Waar de bomen buren zijn’ (inzet), moet dan ook verdwijnen van de gemeente.
FOTO'S WIM HENDRIX Het spandoek dat reclame maakt voor Elysia Park is een doorn in het oog van de buurtbewon­ers. ‘Waar de bomen buren zijn’ (inzet), moet dan ook verdwijnen van de gemeente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium