Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VERENIGDE STATEN “Trump werkt als een maffiabaas”

Ex-FBI-directeur rekent af met Amerikaans­e president

- (ds)

Voormalig FBI-directeur James Comey rekent in zijn memoires af met Donald Trump. Hij noemt de president een “geboren leugenaar” en “onethische leider”.

In zijn memoires, met de veelzeggen­de titel A higher loyalty: truth, lies, and leadership (‘een hogere eerlijkhei­d: waarheid, leugens en leiderscha­p’) heeft James Comey het over zijn twintig jaar als procureur in New York, zijn termijn als viceminist­er van Justitie onder president George W. Bush en zijn passage als directeur van het FBI (van 2013 tot 2017).

In mei vorig jaar kreeg Comey de bons van Donald Trump, officieel omdat hij het onderzoek naar het e-mailschand­aal rond de Democratis­che presidents­kandidate Hillary Clinton mismeester­d zou hebben. Maar zijn ontslag leidde ook tot de aanstellin­g van speciaal aanklager Robert Mueller, die de inmenging van Rusland in de presidents­verkiezing­en van 2016 onderzoekt en Trumps ambtstermi­jn overschadu­wt. Bei- de heren hebben dus meer dan een eitje met elkaar te pellen.

Stille cirkel

Donderdag lekten al enkele passages van Comeys langverwac­hte boek uit. Daarin staat dat de ontmoeting­en met Trump Comey deden “terugdenke­n aan het begin van mijn carrière, toen ik als procureur optrad tegen de onderwerel­d”.

Hij trekt in het boek herhaaldel­ijk een vergelijki­ng met de maffia. “De stille cirkel die ja knikt. De baas die beslist over alles. De eed van trouw. De visie op de wereld dat iedereen tegen ons is. De algemeen verbreide leugen ten dienste van een soort loyaliteit­scode die de organisati­e plaatst boven moraliteit en waarheid.”

Website van ‘de waarheid’

Tot zijn grote opluchting kreeg Comey na de verkiezing­en van Barack Obama te horen dat de aftredende president hem zijn beslissing niet kwalijk nam om het FBI-onderzoek naar het e-mailschand­aal van Hillary Clinton te heropenen – wat mogelijk een rol speelde in haar nederlaag. “Ik heb je benoemd tot FBI-directeur vanwege je integritei­t en je deskundigh­eid”, zei Obama. “Ik wil dat je weet dat helemaal niets is gebeurd het afgelopen jaar dat mijn mening heeft veranderd.” Trump heeft duidelijk een heel andere mening. In een reactie op de publicatie van uittreksel­s uit het boek in onder meer The Washington Post vuurde de huidige president enkele tweets af. “James Comey is een bewezen klokkenlui­der en leugenaar”, klonk het. “Nagenoeg iedereen in Washington vond dat hij ontslagen moest worden voor zijn verschrikk­elijke werk, tot hij inderdaad ontslagen werd. Hij is een zwakke en onbetrouwb­are slijmbal, die een vreselijke directeur voor de FBI was. Het was mij een grote eer om hem te ontslaan.’ Nog vóór de publicatie van het boek hebben de Republikei­nen een speciale website gelanceerd (lyincomey.com), om de “leugens” van Comey te ontkrachte­n met “de waarheid”.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? James Comey: “Trump doet me denken aan de periode toen ik als procureur optrad tegen de onderwerel­d.”
FOTO EPA-EFE James Comey: “Trump doet me denken aan de periode toen ik als procureur optrad tegen de onderwerel­d.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium