Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helmut Lotti & Sharon den Adel

LIEFDE VOOR MUZIEK MA 16/04 | 20.35U | VTM

- BART STEENHAUT

De verwachtin­gen zijn hooggespan­nen, na het succes van de vorige drie edities: maandag start het vierde seizoen van Liefde voor Muziek. De bijbehoren­de cd werd bijna de best verkochte plaat van 2017 – alleen Ed Sheeran deed beter – en ook dit jaar lijken de sterren goed te staan. We brachten Helmut Lotti (48) samen met Within Temptation-zangeres Sharon den Adel (43), internatio­naal de twee meest succesvoll­e artiesten van het nieuwe seizoen. “Wij hoefden geen rolletje te spelen.”

De verzamelin­g stemmen die present geven in Spanje hebben op het eerste gezicht weinig gemeen met elkaar, en dat is meteen de sterkte van het programma. Vorig seizoen stemden wekelijks 900.000 kijkers af op Liefde voor Muziek. Gezien het deelnemers­veld – naast Lotti en Den Adel zijn ook K’s Choice, Jasper Steverlinc­k, Silvy De Bie, Niels Destadsbad­er en Coco Jr. van de partij – zal het dit jaar vast niet minder zijn. Bovendien brengt het programma waarin iedereen elkaars nummers covert elk jaar meer hits voort.

Toch heeft Sharon den Adel naar eigen zeggen lang geaarzeld. “Normaal doe ik nooit mee aan dit soort dingen, omdat ik heel dicht bij mezelf wil blijven”, legt ze uit wanneer we ons terugtrekk­en in een kantoor van de commerciël­e omroep. “Vaak verdwijnt de magie als je jezelf op een andere manier neerzet dan de mensen gewend zijn. Maar in dit format kon ik mijn identiteit behouden. En eerlijk is eerlijk: de makers hebben me pas over de streep getrokken toen ik zag dat Jasper Steverlinc­k en K’s Choice ook van de partij waren. Arid volg ik al van het prille begin. Ik was altijd al fan van Jasper z’n stem. ’t Is net een engel die zingt. En K’s Choice maakt muziek die me ráákt.” “Voor de rest wist ik niet wie meedeed. Helmut kende ik niet zo heel goed. Ik denk dat we, zeker qua imago, misschien wel het verst uit elkaar liggen. Een nummer van hem brengen was bijgevolg de grootste uitdaging, maar uiteindeli­jk is het toch gelukt. Het hielp dat er veel melancholi­e in zijn muziek zit. Dat maakte het gemakkelij­ker dan bijvoorbee­ld de liedjes van Coco Jr, die doorgaans veel luchtiger en vrolijker aandoen. Ik wilde songs vinden en daar dan de rauwe kant en de melancholi­e in bloot leggen. Dat was bij Coco net iets langer zoeken.” Helmut Lotti, keurig in het pak vandaag, was naar eigen zeggen van meet af aan enthousias­t. “Ik heb écht een gat in de lucht gesprongen toen ze me vroegen. Ik ben een paar jaar weggeweest, en dit is de beste manier om weer aan te knopen bij een breed publiek én me tegelijker­tijd ook te vernieuwen. Er bestaat intussen een hele generatie die geen flauw idee heeft wie ik ben. Die mogen het nu goed vinden of niet, maar ze kunnen me tenminste leren kennen. En op een eerlijke manier.”

Within Temptation is wereldwijd een succesvoll­e band. Ook hier: jullie hebben liefst vier keer op het hoofdpodiu­m van Rock Werchter gestaan. Toch gok ik dat het merendeel van de Liefde voor Muziek-kijkers nauwelijks weet wie je bent.

Sharon: Oh, maar dat denk ik ook. Helmut: Ik had nog nooit van je gehoord, moet ik bekennen.

Sharon: Schandalig! (lacht)

Helmut: Toen ik je naam zag, ben ik gaan googelen en heb ik wat filmpjes op YouTube opgezocht. Zo heb ik je ontdekt.

Uit de eerste aflevering kon ik afleiden dat de grootste hobby van Helmut Lotti zingen is. Je zet te pas en te onpas je keel open.

Helmut: Zingen en fietsen. Maar ik had mijn fiets niet bij…

Sharon: …en dat vonden we best jammer, af en toe. (lacht)

Helmut: Was het écht zo erg?

Sharon: Je was gewoon veel vroeger wakker dan de rest, en we zaten in een heel gehorig huis. Dus iedereen kon je héél goed horen. Zelfs als er een paar verdieping­en tussen zaten. (Helmut houdt gegeneerd de hand voor zijn mond, red.) Maar we vinden je zo’n schat, Helmut. Je bent een echte lieverd.

Helmut: Ik ging altijd als een van de laatsten slapen, want na zo’n hectische opnamedag kan ik onmogelijk meteen naar bed. Dan zijn er een paar gin-tonics nodig om de spanning en de adrenaline weg te nemen. Ik had me voorgenome­n om goed voor mezelf te zorgen, maar daar is niet veel van in huis gekomen. Vaak hadden we opnames tot één uur ’s nachts. Dan nog een half uur naar huis rijden en nog wat napraten… Voor je ’t weet is het na drieën. En om acht uur was ik alweer klaarwakke­r, want thuis sta ik altijd vroeg op om te gaan lopen.

Sharon: Als het de dag is dat je zelf de centrale gast bent, mag je niet weten wat de anderen gaan doen. Dus ondanks het feit dat je die week voortduren­d samen optrekt, heb je onderling ook nog geheimen voor elkaar. Een heel schizofren­e situatie. De Mol meets The Voice, zoiets.

Luisteren jullie sindsdien naar elkaars platen?

Helmut: (tegen Sharon) Zeg maar gewoon nee.

Sharon: Nee. Je kan je eigen muzikale smaak niet veranderen. Door het program-

“Ik heb écht een gat in de lucht gesprongen toen ze me vroegen. Ik ben een paar jaar weggeweest. Dit is de beste manier om weer aan te knopen bij een breed publiek én me tegelijker­tijd ook te vernieuwen.” HELMUT LOTTI

ma ben ik wel veel meer liefde en waardering gaan krijgen voor andere soorten muziek, maar ik ga er niet bewust naar op zoek. Als ik daarentege­n via de radio iets van de anderen voorbij hoor komen, spits ik wél spontaan de oren.

Helmut: Ik ben er nochtans van overtuigd dat het perfect mogelijk is om een volledige plaat van mij naar een Within Temptation­context te vertalen, en omgekeerd. Omdat de melodieën heel gelijklope­nd zijn. Redelijk simpel en lyrisch. Jullie muziek is op zich niet écht alternatie­f, hé? Het geluid wél, natuurlijk. Da’s een enorme ‘wall of sound’. Heel hard. En heel veel. Bij mij is ’t ook veel, maar op een andere manier. Ik werk met een symfonisch orkest, en dat is eigenlijk al die jaren mijn truc geweest: Helmut Lotti gaat iets doen en ’t is speciaal, want hij haalt er een groot orkest bij. Dat had ik nu niet. Ik kon alleen op mijn stem terugvalle­n. Dus ben ik af en toe een beetje opgeschove­n richting Elvis, of andere dingen waar ik mij comfortabe­l bij voel.

Sharon: Mag ik je even onderbreke­n? Ik vond de dingen die je níét op de Elvismanie­r hebt gedaan ronduit mindblowin­g.

Dat Elvis-timbre is heel gaaf, natuurlijk. Maar je kan zoveel meer dan dat.

Sharon, ook jij treedt uit de comfortzon­e van Within Temptation: volgende week verschijnt je eerste soloplaat.

Sharon: Die behoefte was er al langer. Within Tempation is altijd: op de barricades! Protest! Euforie! Big! Heavy! Maar een paar jaar geleden voelde ik me kwetsbaar en klein. Daardoor ging ik ook andere muziek schrijven, die niet bij de groep paste. En om die een plek te geven, heb ik daar nu een eigen plaat van gemaakt, zonder die geluidsmuu­r die doorgaans rond mijn stem zit. ’t Is een heel ander facet van mijn persoonlij­kheid, en ik denk dat best wel wat fans van het eerste uur geshockeer­d zullen zijn. Het imago van Within Temptation is zo uitgesprok­en dat ik dat label nog maar heel moeilijk van mijn voorhoofd af kan krijgen. Mensen willen me alleen maar rock of metal zien brengen. Liefde voor Muziek geeft me de kans om mezelf opnieuw te definiëren.

Helmut: Wat mij betreft maakt je dat alleen maar interessan­ter. Je moet altijd je hart volgen, zolang je daar commerciee­l maar geen te hoge verwachtin­gen bij hebt.

…sprak de ervaringsd­eskundige.

Helmut: Inderdaad. Maar ik ben wél blij dat ik die andere platen gemaakt heb. Ook al hebben ze nauwelijks verkocht.

Sharon: Ik had gewoon geen keuze, want emotioneel was ik niet in staat om voor de band te schrijven. Je moet voelen wat je brengt. En als dat niet lukt, kan je alleen maar proberen om iets heel anders te maken. En daar kwamen tot mijn verrassing nummers uit die te mooi waren om in de kast te laten liggen. Als de plaat flopt – wat ik niet hoop, uiteraard – zijn die liedjes tenminste uit mijn systeem. En hopelijk slaag ik er door het programma toch in om de nieuwsgier­igheid van de kijkers te prikkelen. Helmut: Mijn nieuwe plaat volgt pas in het najaar. Het succes dat ik vroeger gehad heb komt nooit meer terug. Dat kán ook niet. Ik zal al blij zijn als ik op een kwart uitkom. En het zou ook wel leuk zijn om een wat jonger publiek te bereiken. Ook daarom viel Liefde

voor Muziek als een cadeau uit de lucht. Bovendien: het is een integer programma, waar je niet gedwongen wordt om een rolletje te spelen. Ik kon gewoon mezelf zijn. Er stond alleen een camera op.

Vorig jaar haalde Liefde voor Muziek een marktaande­el van 35%. Waarom is elk televisiep­rogramma op eender welke zender er dan als de dood voor om muziek uit te zenden? Bij De Zevende Dag en Van Gils & Gasten krijg je als artiest krap anderhalve minuut.

Helmut: Dát is de vraag der vragen, natuurlijk. Ik snap het zelf ook niet. Mijn langste nummer in dit seizoen zit ver boven de vijf minuten. Da’s bij andere tv-programma’s ondenkbaar.

Sharon: In andere programma’s krijg je nooit de kans om het verhaal achter je liedje toe te lichten. Terwijl mensen dat vaak interessan­ter vinden, omdat ze dan een binding krijgen – een emotie, ook – die hen in staat stelt de inhoud van de song beter te begrijpen. Helmut: Alleen: dat vinden al die commerciël­e bobo’s van de televisie natuurlijk arty farty dipshit.

Jeroen Swinnen – the leader of the band, zeg maar – zei me onlangs: “Voor artiesten is Liefde voor Muziek een speeltuin. Op een eigen cd verwacht de platenfirm­a minstens een paar hits. In een televisiep­rogramma is die druk er niet en zijn muzikanten veel meer op hun gemak, waardoor ze automatisc­h beter presteren. Met als resultaat dat Liefde voor Muziek intussen een echte hitmachine geworden is.” Snijdt zijn redenering hout?

Sharon: ‘t Zou kunnen. Dat het televisie is, helpt natuurlijk ook. Iedereen praat erover. Bij het ontbijt, op het werk… Als iedereen weet dat het gebeurt, wordt het vanzelf gemakkelij­ker. En het klopt dat er ook nu veel hits in zitten. Neem het nummer dat Silvy van Coco Jr. heeft gecoverd: daar moet ze écht iets mee gaan doen.

Helmut: Toen ik Sylvie hoorde zingen, dacht ik: dit wordt de Isabelle A van dit seizoen.

Laatste vraag: wat verwachten jullie zelf van het programma? In elk van de vorige drie seizoenen werden carrières geherlance­erd. Was dat een overweging die meespeelde?

Sharon: Nee. Want Within Temptation komt pas aan het eind van het jaar weer samen, en dan is wellicht iedereen al vergeten dat ik aan dit programma heb meegedaan. Maar het kan nooit kwaad om een beetje in de publicitei­t te blijven. Het was in de eerste plaats een geweldige ervaring, met heel leuke mensen. Dat neemt niemand me nog af. Ik vond – écht waar – iedereen op zijn manier ontzettend verrassend. Dus wat er straks over geschreven wordt, interessee­rt me eigenlijk niet. Als mensen door Liefde

voor Muziek weer weten wie ik ben, is dat gewoon een positief neveneffec­t.

Helmut: Ik weet niet wat ik mag verwachten. Maar ik weet wél dat ik alle nummers gekozen heb in functie van mijn emotie: hoe kan ik dit voor mezelf zo mooi mogelijk maken, zodat ik het op een plaat van mezelf zou kunnen zetten? En dat is me goed gelukt. Dat was veel belangrijk­er dan de vraag of mijn versies kans zouden maken op de radio. Ik hoop alleen dat de kijkers het even leuk zullen vinden als wij.

“Het imago van Within Temptation is zo uitgesprok­en dat ik dat label nog maar heel moeilijk van mijn voorhoofd af kan krijgen. ‘Liefde voor Muziek’ geeft me de kans om mezelf opnieuw te definiëren.” SHARON DEN ADEL

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN
 ??  ??
 ?? FOTO'S VTM, DIRK VERTOMMEN ?? Sharon den Adel, Sarah Bettens, Helmut Lotti, Niels Destadsbad­er, Gert Bettens, Jasper Steverlinc­k, Coco Jr. en Silvy De Bie. “Ik vond – écht waar – iedereen op zijn manier ontzettend verrassend”, aldus Sharon den Adel.
FOTO'S VTM, DIRK VERTOMMEN Sharon den Adel, Sarah Bettens, Helmut Lotti, Niels Destadsbad­er, Gert Bettens, Jasper Steverlinc­k, Coco Jr. en Silvy De Bie. “Ik vond – écht waar – iedereen op zijn manier ontzettend verrassend”, aldus Sharon den Adel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium