Gazet van Antwerpen Stad en Rand

The Skinny Genes

- THE SKINNY GENES WO 18/04 | ARENBERG | ANTWERPEN | WWW.ARENBERGSC­HOUWBURG.BE GUNTER JACOBS

Elk afzonderli­jk hebben Wim Punk en zijn vijftien jaar jongere nicht Eva De Roovere al een heel verschille­nd parcours afgelegd; hij met de rockers van The Wolf Banes, zij eerst met folkgroep Kadril en sindsdien onder eigen naam. Samen vormen ze nu The Skinny Genes. “Alles is begonnen met Babysittin­g. Dat nummer heb ik speciaal voor Eva geschreven omdat ik als tiener nog op haar heb gebabysit”, lacht Wim Punk.

Proficiat, de trofee voor groepsnaam van het jaar hebben jullie al binnen. Wie heeft The Skinny Genes bedacht?

Wim: Op een ochtend zag ik in mijn badkamer aan de binnenkant van mijn jeansbroek het woord skinny staan. Door jeans als genes te schrijven, ontstond een groepsnaam die ik wel bij ons vond passen.

Eva: Aangezien wij familie zijn, en niet van de diksten…

Wim: Google leerde mij dat Skinny Genes al wel de titel is van een nummer (van popsterret­je Eliza Doolittle uit 2010, red.) maar nog niet van een groep.

Eva: Wim wou er ook graag ‘The’ voor.

Wim: Ik ben van de oude stempel. Dat hoort zo bij een groepsnaam, zoals in The Beatles.

Hoewel jullie paden al eerder hebben gekruist, vormen The Skinny Genes voor velen wellicht een verrassend­e tandem. Hoe is het zo ver gekomen?

Eva: Wim is de oudste van de familie, ik de jongste. Allebei met een carrière in de muziek, maar nog nooit samen een album gemaakt. Dat moest er toch eens van komen. Wim: Toen ik Slenterblu­es meezong op haar plaat De Jager (uit 2006, red.), was hier nog geen sprake van. Pas toen Eva in 2010 op de plaat van The Wolf Banes meedeed, is dit plan stilaan gegroeid.

Eva: Ik had een nummer geschreven dat we voor die plaat als duet hebben gezongen. Onze blend van stemmen en stijlen viel zo goed mee dat we er iets meer mee wilden doen.

Dat was jullie nooit eerder opgevallen?

Wim: Vroeger dachten we daar niet aan. Nu lijkt ons leeftijdsv­erschil ook kleiner. Toen ik met The Wolf Banes begon, was Eva nog piepjong. Toen zij zelf folk begon te zingen, leek dat een totaal andere wereld dan de mijne. Uiteindeli­jk is alles toch op een of andere manier samengekom­en.

Eva: Dat heeft inderdaad met leeftijd te maken. Toen ik op mijn twintigste begon, was Wim al 35 en volop bezig met The Wolf Banes. Ondertusse­n merken we dat onze muzieksmaa­k vaak bij elkaar aanleunt.

Wim: Ik heb een brede smaak. Punk was iets dat destijds bij mijn leeftijd paste. Als 17-jarige was ik net zo goed weg van Bob Dylan en The Rolling Stones, dankzij de platenkast van mijn ouders.

Eva: Allebei wisten we al heel snel dat een goed nummer gewoon een goed nummer is, ongeacht de stijl.

Wim: Zelfs in disco vind je er, maar dat mocht je vroeger als punker niet zeggen. Nu durf ik stellen: Boney M heeft goeie nummers!

Afzonderli­jk tappen jullie uit heel andere vaatjes. Is er ook gemeenscha­ppelijke grond?

Wim: Country! Goeie country, hé. Met John Denver heb ik het moeilijk. De muziek van Hank Williams en consoorten vind ik wel fantastisc­h, met geweldige teksten.

Eva: Ja, wij vallen allebei voor goeie teksten. Dat merk je ook aan onze nummers. Ook al is onze schrijfsti­jl anders, wij zijn allebei verhalenve­rtellers.

Wim: Voor alle duidelijkh­eid; The Skinny Genes maken geen country, hé. Bijlange niet, dit is een popalbum. Zoals ik al mijn hele leven popmuziek met gitaren maak, ook met The Wolf Banes. Dat is geen echte punkgroep, hé.

Eva: Ik word ingedeeld bij Nederlands­talige muziek, terwijl dat niet eens een genre is. Elke groep die in het Nederlands zingt, doet dat anders. Wat ik maak, zit tussen pop, folk en kleinkunst in.

Was het duidelijk welke richting jullie samen uit wilden?

Eva: Nee, de kleur van de songs is heel hard bepaald door de muzikanten die we hiervoor hebben gezocht.

Wim: Bassist Bart Buls, gitarist Patrick Steenaerts en drummer Frederik Van den Berghe kenden elkaar wel, maar hadden nog nooit samen gespeeld. Wel, dat klikte meteen.

Eva: De nummers hadden we toen al. Sommige hebben Wim en ik samen geschreven, andere apart. Hij heeft ook een nummer afgewerkt dat ik met Bob Neuwirth had geschreven maar dat niet op mijn Engelstali­ge plaat (‘Chanticlee­r’ uit 2016, red.) is terechtgek­omen. Zo organisch is dit gegaan. Wim: Het nummer Babysittin­g vormt het startschot voor deze plaat. Dat heb ik speciaal voor Eva geschreven omdat ik vroeger nog op haar heb gebabysit. Destijds woonden onze ouders naast elkaar, in Bouwel.

Eva: Hij was 17, ik 2. Toen mijn ouders thuiskwame­n, zat ik in mijn pamper naast Wim, die op de zetel lag te slapen. Dat verhaal wordt tijdens familiebij­eenkomsten nog vaak opgerakeld.

Songs zouden gaan over “vervlogen liefdes en ongrijpbar­e verlangens” en “dromen van vrijheid”.

Wim: Hoe ouder, hoe meer levenserva­ring en hoe meer onderwerpe­n waaruit je kunt putten. Als vijftiger schrijf ik anders dan toen ik 16 was.

Eva: Ik merk ook dat ik als songschrij­ver periodes doormaak. Tussen mijn 20ste en

30ste was ik op zoek naar de liefde en schreef ik daarover. Tussen mijn 30ste en

40ste wist ik het niet meer zo goed, begon ik aan alles te twijfelen en schreef ik nummers vol grote levensvrag­en. Dit jaar word ik 40, dus nu wacht ik op wat de volgende periode gaat brengen (lacht).

Daarvoor zou je al bij Wim te rade kunnen.

Wim: Ik verklap haar niets.

Eva: Over die dingen babbelen we niet veel.

Wim: Zo goed kennen we elkaar niet. Vergeet niet dat ik al 15 was toen Eva werd geboren.

Eva: En toen ik 18 werd, was hij al volop met zijn carrière bezig. Ik kan wel alles van

The Wolf Banes meezingen. Met die groep ben ik opgegroeid. Mijn ouders namen mij als kind mee naar hun optredens. Dan stond ik daar in mijn sponsen broekje tussen de punks.

Wim: Opvoeding noemen ze zoiets! Ik ben pas later fan van Eva geworden, vanaf haar plaat Kleine blote liedjes (uit 2004, red.).

Kadril en haar cabaretper­iode heb ik niet zo gevolgd.

Terug naar jullie plaat. Vanwaar die cover van de Evil Superstars-hit It’s a Sad Sad Planet?

Eva: Producer Tom Kestens vond het een goed idee om nog iets herkenbaar­s aan de plaat toe te voegen. In plaats van een buitenland­se hit wilden we graag een Belgische klassieker aanpakken.

Wim: Ik was er meteen voor gewonnen, omdat ik het een fantastisc­h nummer vind, een van de beste ooit in dit land gemaakt. Het was ook wel een uitdaging. Niet voor niets heeft nog nooit iemand Evil Superstars gecoverd. Dat is niet de makkelijks­te muziek.

Eva: Mauro (Pawlowski, frontman van Evil

Superstars, red.) is alleszins tevreden over onze versie. It’s a Sad Sad Planet sluit ergens ook wel aan bij onze eigen nummers. In de plaat zit een zekere geëngageer­dheid.

Eva, het vertolken van andermans songs is jou niet vreemd, weten we sinds je deelname aan Liefde voor Muziek in 2016. Wat neem je daarvan mee?

Eva: Het was vooral fijn om op die manier met elkaars muziek om te gaan. Dat ik eens kon zien hoe anderen schrijven, vond ik leerrijk. Daardoor ben ik ook mezelf als liedjesmak­er gaan ontleden. Liefde voor

Muziek is populair omdat mensen het interessan­t vinden om te zien wat anderen met iemands song doen.

Wim: De allerbeste cover uit dat programma vind ik nog altijd Johannes Genards versie van de Belle Perez-hit Honeybee.

Hits zijn jullie al jaren niet meer gegund. In welke mate dicteert muziek nog jullie leven?

Wim: Ik zou niet zonder muziek kunnen leven. Soms schrijf ik maanden niets, andere momenten heb ik vijf nieuwe nummers voor ik het goed en wel door heb. Dat gebeurt automatisc­h, omdat ik dit gewoon graag doe. Of iets een hit wordt, bepaal je niet zelf. Dat doet het publiek.

Eva: Ik vind het altijd eng als de platenfirm­a wil dat er vier singles op mijn plaat staan. Ik kan niet in functie daarvan schrijven. Wim: Doe zoals ik; schrijf alleen maar singles. Eva: In België willen ze mij alleen maar in het Nederlands horen zingen. Mijn Engelstali­ge plaat is helemaal genegeerd. Maar ik maak wat ik wil maken. Of iets succes heeft, heb ik niet zelf in de hand. Soms heb ik het gevoel dat anderen beslissen of ik hiermee al dan niet mijn brood kan verdienen.

Zijn The Skinny Genes een eenmalig tussendoor­tje of vormt deze plaat het begin van een avontuur dat langer mag duren?

Eva: Dit is een ei dat we samen eens wilden leggen. Deze plaat hebben we in de eerste plaats voor onszelf gemaakt. Dit is iets bijzonders, iets dat we later aan onze kleinkinde­ren willen geven. Wim heeft nog altijd The Wolf Banes en ook een soloprojec­t. En ik ga deze zomer een nieuwe plaat maken, opnieuw in het Nederlands.

Wim: Ik beschouw dit zeker niet als een tussendoor­tje. Er zijn al nieuwe nummers die voor The Skinny Genes kunnen dienen. In het najaar staan enkele optredens gepland. Misschien komen er na de albumvoors­telling in de Arenberg nog meer uit de bus. Voor mij mag dit nog een vervolg krijgen. Eva: Ja, we hopen wel dat dit wordt opgepikt. Als je iets hebt gemaakt, wil je dat graag delen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO MICHEL HAKIM ?? Eva De Roovere en Wim Punk: “De jongste en de oudste van de familie, allebei met een carrière in de muziek, maar nog nooit samen een album gemaakt. Dat moest er toch eens van komen.”
FOTO MICHEL HAKIM Eva De Roovere en Wim Punk: “De jongste en de oudste van de familie, allebei met een carrière in de muziek, maar nog nooit samen een album gemaakt. Dat moest er toch eens van komen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium