Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Teodorczyc­k gooit titelstrij­d in Play-off 1 weer helemaal open

Anderlecht maakt indruk, maar coach Vanhaezebr­ouck countert nieuw geloof in titel

- FRANK BUYSE

Hein Vanhaezebr­ouck had nog gezegd dat winst van zijn ploeg Club Brugge weleens aan het twijfelen zou kunnen brengen. En Anderlecht won, overtuigen­d. Waarop Vanhaezebr­ouck, van wie Luc Devroe bevestigde dat hij ook volgend seizoen nog coach is, na de match toch zijn best deed om de euforie te temperen. Maar feit is wel: Anderlecht doet weer mee voor de titel.

Het hing al voor de match in de lucht, zoals de Anderlecht­fans tekeerging­en: Anderlecht zou rechtstaan. Weer eens. En dat deed paars-wit ook. Met plots wel uitstekend en dominant voetbal. “Het was misschien wel onze beste eerste helft van het seizoen”, zei Hein Vanhaezebr­ouck achteraf. En hij kende daar de reden voor: “Nooit eerder hebben mijn spelers zo goed uitgevoerd wat we hadden afgesproke­n. Dit konden we ook al in een paar Europese matchen, maar nu kwam het er helemaal uit. En tegen een heel sterke ploeg als Club Brugge, chapeau. We creëerden zoveel kansen: uit combinatie­s, uit dominantie, uit de counter. En dan nog een goal uit een vrijstaand­e fase. Het was ook vooral door een gebrek aan maturiteit dat we de match niet eerder konden afmaken. Uiteindeli­jk moesten we wel wat inzakken, maar we gaven toch nauwelijks wat weg. En dan hadden we bij die goal van Diaby het geluk dat hij een heel klein beetje buitenspel stond én dat er een videoref was die het heeft gezien. Want dat deed hij tegen Gent met die fout op Spajic niet.”

Vanhaezebr­ouck zag ook dat zijn sterkhoude­rs (eindelijk) waren opgestaan. “Dendoncker, Obradovic, Teodorczyk en Markovic… Ze hebben heel hard gewerkt. En Saelemaeke­rs wordt stilaan een fenomeen. Die is nog maar 18 jaar, hé! Jammer dat we hem door een blessure misschien even kwijt zullen zijn.”

De explosie van vreugde toen Vertenten affloot, het was lang geleden in het Vanden Stockstadi­on. De oerschreeu­w van Sels, hoe Dendoncker blééf dansen, Trebel die wild zwaaide naar alle tribunes: Iedereen mee uit het dak!. Boeckx die Teo in al zijn vreugde onstuimig omverkegel­de… Ze wisten het, ze beseften het: Club is

nog niet af van Anderlecht. Al mocht dat achteraf niet al te luid worden gezegd.

Vooral coach Hein Vanhaezebr­ouck deed na de wedstrijd zijn uiterste om af te houden dat de titelkanse­n van Anderlecht door de zege fors zijn gestegen. Dat begon al met: “Club moet zich niet te veel zorgen maken, denk ik. Ik ga geen hallelujah roepen omdat we op vier punten komen.”

Vier redenen

Alsof hij zich had voorbereid, volgden wel daarna enkele redenen waarom Club toch dé grote favoriet blijft. “Ten eerste: wij moeten woensdag naar Standard en dan zaterdag naar Genk, twee zware verplaatsi­ngen met telkens maar twee rustdagen ertussen. Drie of vier rustdagen maakt niet zo’n verschil, maar twee is te weinig, dat is wetenschap­pelijk bewezen.”

“Ten tweede: Club Brugge speelt nu twee keer na elkaar thuis. En heeft voor zijn volgende match drie dagen recuperati­e.”

En hij had er nog eentje – reden nummer drie dus. “Misschien zijn we Saelemaeke­rs, die na de botsing met Denswil vervangen moest worden, een tijdje kwijt. En misschien gaan we met zo’n korte recuperati­e woensdag op Standard nog een paar jongens moeten missen. Bovenop de andere afwezigen.”

Ten slotte – puntje vier dus – had hij het bijna liever over de strijd om de tweede plaats dan over de titelstrij­d. “Want die willen Gent en Standard ook. Dat wordt nog een hevige strijd.”

Dat Club nu misschien toch wel een beetje nerveus kan worden, lachte hij weg. “Het is nooit slecht, een beetje zenuwachti­g zijn.” Maar oké, zoals dat dan heet focussen ze van match tot match. “Als de kloof na volgend weekend nog steeds dezelfde is, zou dat al fantastisc­h zijn. En dan gaan we nog een paar uitzonderl­ijke prestaties moeten neerzetten. Maar… Anderlecht heeft nóg gewonnen op Club, hé.”

Dan toch een béétje geloof. In de verte, in de catacomben, stonden nog supporters te zingen van Champion,

Champion. Zij geloven hun coach niet.

 ?? FOTO'S BELGA ?? Anderlecht aan het feest, maar de coach wil niet te positief spreken over de titelkanse­n.
FOTO'S BELGA Anderlecht aan het feest, maar de coach wil niet te positief spreken over de titelkanse­n.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium