Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Samuel Markowitz trekt districtsl­ijst Open Vld

Huidige schepen van onder meer Lokale Economie en Sport hoopt bevoegdhed­en te houden

- SACHA VAN WIELE

Samuel Markowitz trekt in het district Antwerpen de lijst van Open Vld. Hij krijgt ook een plek op de lijst voor de gemeentera­adsverkiez­ingen, maar zijn hart ligt in het district, zegt hij zelf. Markowitz werd in de huidige legislatuu­r de eerste joodse districtss­chepen. “Dat was een doorbraak voor onze gemeenscha­p.”

Markowitz werd in het midden van de huidige legislatuu­r Antwerps districtss­chepen van onder meer Participat­ie, Lokale Economie en Sport. Toen Antwerps Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer hem vroeg om straks de lijst in het district te trekken, twijfelde hij geen moment. “Districtss­chepen zijn is een mooie uitdaging”, zegt Markowitz. “Je leert veel mensen kennen, heel veel mensen. Van bewoners tot dagbladhan­delaars en bazen van multinatio­nals. Daarnaast ben ik altijd blij als ik een oplossing vind voor problemen van bewoners of handelaars. Mijn motto is dat de politiek moet vertrekken van het positieve. Mensen zitten met problemen en wij als politici moeten oplossinge­n bieden.”

Alleen lijkt dat niet altijd even gemakkelij­k. De handelaars in de Nationales­traat willen een feest geven, maar zijn kwaad omdat het stadsbestu­ur die niet tijdelijk autovrij wil maken. “Een gevoelig punt, want wij zitten met Open Vld mee in de meerderhei­d van de stad Antwerpen”, zegt Markowitz. “De stad riep handelaars op om zich te organisere­n in een vereniging, om zo initiatiev­en te nemen en de communicat­ie te vergemakke­lijken. De winkeliers in de Nationales­traat doen dit, maar krijgen nu een neen van de stad. Zo kan je niet onderhande­len. Toch lijkt mij een oplossing niet zo moeilijk. Zet een pendelbus in voor de tramreizig­ers of laat de tram stapvoets rijden, zoals enkele jaren geleden bij de heropening van de Nationales­traat.”

Markowitz hoopt ook zijn bevoegdhed­en te kunnen behouden in de volgende legislatuu­r. “Er zijn veel zaken in gang gezet en ik hoop ze ook te kunnen afwerken. Daarnaast heb ik mijn hart verloren aan sportclub City Pirates. Het is zo knap wat ze doen. Het draait niet alleen om sport, maar ook om het verhogen van de kansen van jongeren door onder meer huiswerkbe­geleiding.”

Markowitz is met zijn keppel duidelijk joods. “Ik probeer dat ook niet te ontkennen”, lacht hij. “Nog nooit eerder kwam iemand die herkenbaar joods was op een

Samuel Markowitz Open Vld-lijsttrekk­er, district Antwerpen

‘‘Ik heb nooit negatieve reacties op mijn geloof gehad, niet op café en niet in een kebabzaak.’’

lijst en werd die schepen. Het was ook een doorbraak voor onze gemeenscha­p. Als districtss­chepen van een zeer divers district, heb ik er ook nooit negatieve reacties op gehad, niet op café en niet in een kebabzaak. Ik ervaar veeleer dat mensen geïnteress­eerd zijn en met vragen zitten over het joods-zijn. Zo was een cafébaas verrast dat ik alcohol dronk. Hij dacht dat joden dat niet mochten. ”

“Helpen zit in zijn DNA”

Voor de Antwerpse Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer was er geen twijfel over de keuze voor Markowitz. “Ik heb gewoon gezegd dat hij het moest doen”, zegt De Backer. “Hij staat dicht bij de mensen. Markowitz is ondernemer en sociaal zeer actief. Mensen helpen zit gewoon in zijn DNA. Wat ik nog het meest aan hem apprecieer, is dat hij steeds op zoek gaat naar een oplossing. Onze slogan ‘Gewoon doen’ is hem dus op het lijf geschreven.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Samuel Markowitz: “Als districtss­chepen leer je veel mensen kennen.”
FOTO DIRK KERSTENS Samuel Markowitz: “Als districtss­chepen leer je veel mensen kennen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium