Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cruisesche­pen zijn grote luchtvervu­ilers

Elektrisch­e walstroom niet voorzien voor zeecruises

-

Reizigers van cruisesche­pen zijn een belangrijk­e bron van inkomsten voor de lokale economie, maar deze schepen stoten ook heel wat schadelijk­e stoffen uit. Een aangemeerd cruiseschi­p verstookt per uur evenveel brandstof als honderd vrachtwage­ns.

De Britse krant The Guardian berekende dat een cruiseschi­p op zee net zoveel CO2 uitstoot als 84.000 auto’s. Daarnaast pompt het enorme hoeveelhed­en stikstofdi­oxide, fijnstof en zwaveldiox­ide de lucht in. Ook als het schip aangemeerd is, blijven de generatore­n draaien. Daarbij verstookt het 700 liter brandstof per uur. Een oplossing is het aanbrengen van walstroom, om cruisesche­pen van elektrisch­e stroom te voorzien vanop de kade. Alleen blijft Antwerpen achter in het aanbieden van deze infrastruc­tuur, volgens Antwerps sp.a-gemeentera­adslid Toon Wassenberg.

Schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) zegt dat er voor riviercrui­seschepen walstroom komt aan de nieuwe cruiseterm­inal en de heraangele­gde Scheldekaa­ien. “Wat zeecruises betreft is het aanbieden van walstroom moeilijker. Er zijn bovendien hoge investerin­gs- en exploitati­ekosten voor een relatief beperkt aantal zeecruises­chepen dat is uitgerust om walstroom te gebruiken.”

Wassenberg is teleurgest­eld in het gevoerde beleid. “Je kan toch niet aan de inwoners inspanning­en vragen om zich aan te passen aan de lage-emissiezon­e (LEZ), en vervolgens zwaar vervuilend­e cruisesche­pen niet de gelegenhei­d bieden om aan te takken op walstroom aan de Scheldekaa­ien, middenin de LEZ dan nog. Integendee­l, je zou de aansluitin­g moeten voorzien en van cruiserede­rijen eisen dat ze hun schepen aanpassen voor deze walstroom. Als ze dat niet doen, moeten ze maar verder aanmeren, buiten het centrum.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium