Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In het wiel van de flandrien

- Rebecca Van Remoortere

De Antwerpena­ar liep afgelopen weekend rond in een park om de laatste trainingen voor de 10 Miles af te ronden, zat op een terras of op een fiets. (Een kleine minderheid zat achter een laptop op een redactie.) Zo leek het toch. Het laatste weekend van de paasvakant­ie bracht ons in ieder geval naar buiten.

Twee weekends geleden was Antwerpen nog volledig in de ban van de fiets met de start van de Ronde van Vlaanderen. Vorige week zaterdag spendeerde ik een hele middag aan het Noordkaste­el, een populaire fietsroute op weg richting Lillo. Toen pas viel het me voor het eerst op hoeveel amateurfla­ndriens er eigenlijk rondfietse­n. Op hele dure fietsen liefst. Koersen doet koersen, zo blijkt. Want ook mijn eigen lief springt mee op de kar, of de fiets. Met een paar vrienden trok hij afgelopen weekend voor het eerst op pad op retrokoers­fietsen. De tweedehand­swebsites moeten gouden zaken gedaan hebben deze week, want zowat de helft van het geïmprovis­eerde peloton kocht in allerijl nog een exemplaar, net op tijd om dit weekend van start te gaan. Mattentaar­ten en koffie in de aanslag. Fysiek misschien nog niet helemaal op topniveau, maar de koersspiri­t - wat dat ook mag zijn - zat erin.

Wie fietst op een hippe wielerfiet­s is ook graag verbonden aan een hip café. Café Mombasa, café ’t Zeezicht, café De Zeppelin, Bar Leon, allemaal hebben ze een eigen wielerploe­g.

Bar Brul aan het Te Boelaarpar­k had dat tot deze week nog niet, maar ook zij hebben het licht gezien. Al sinds de opening zo’n zes maanden geleden zijn buurtbewon­ers vragende partij om een wielerploe­g op te richten en samen wekelijks te gaan rijden. Na een oproep bij klanten en via sociale media zijn al meteen zo’n vijftig wielrenner­s geïnteress­eerd. “Ik ben zelf geen getrainde fietser, maar wil me graag engageren om vanaf nu elke week mee te rijden. Dat lijkt me een leuke groepsbezi­gheid”, klinkt het bij uitbater Juul de Roover. Koersen doet koersen, zei ooit iemand. Het moet zijn. Als er nog ergens een cafébaas staat te popelen om retropakje­s te laten drukken en mee de fiets op te springen. Ik ken nog een paar enthousias­te beginners die een gezellige pelotonche­f en een frisse pint na afloop kunnen gebruiken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium