Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het moeilijkst­e is achter de rug”

Geen greintje twijfel bij Club Brugge na nul op zes en geen enkele veldgoal

-

De nederlagen tegen Gent en Anderlecht doen het Brugse vertrouwen niet wankelen. Steen en been werd er geklaagd over de videoref, gevloekt ook omdat er omdat alweer niet gescoord werd. Maar twijfels omtrent de titel? Nergens te bespeuren. “Als we thuis twee keer winnen, moet Anderlecht nog steeds vier punten inhalen”, stelt Vanaken.

Nul op zes bij je twee grootste concurrent­en voor de titel: logisch dat zoiets in het hoofd kan kruipen. Toch was het opvallend hoe gisteren het de frustratie omtrent de verliesmat­ch in het kamp van Club Brugge veel groter was dan eventuele toenemende twijfels met de titel in het achterhoof­d. Het sloot de reguliere competitie af met twaalf punten voorsprong, maar daar schieten er door het Play-off 1-systeem plots nog maar drie van over. Club weet dat het nu voor een cruciale week staat: Charleroi en Standard komen naar Jan Breydel. Zes op zes en er is geen vuiltje aan de lucht. Dat is in Play-off 1 zeker geen sinecure, maar bij Club lijkt het alsof men die punten al meetelt. Vreemd is dat niet: het verloor thuis in de competitie al meer dan twee jaar niet meer. Door de verliespar­tijen in Gent en Anderlecht leunde blauw-zwart gisteren achteraf voluit op die imposante statistiek.

“Iedereen kent onze thuisreput­atie”, zegt Refaelov vastberade­n. “We wisten dat we een zware start hadden.” Vormer had het net na de wedstrijd voor de televisiec­amera's al aangegeven. “Het wordt een gekkenhuis in Jan Breydel. Wees daar maar zeker van. Aan de bal waren we goed, maar voorin zit het eventjes tegen. We moeten gewoon rustig blijven”, aldus de Nederlande­r. “Stress en druk zijn niet nodig”, gaat Refaelov verder. “Als we thuis onze kwaliteit tonen, komt het wel goed. Dat houden we in het achterhoof­d.” Is de houding van Club na twee verliespar­tijen én geen enkele veldgoal in Play-off 1 misplaatst­e arrogantie of gewoon gezond verstand? Het neigt eerder naar dat laatste. In Brugge weten ze ook dat Anderlecht woensdag naar Standard trekt. Een klepper waar men in Luik elk jaar watertande­n naar uitkijkt. Als paars-wit daar punten laat liggen, staat het weer waar ze gisteren om 17.59u stonden: te ver van de leider. De achterstan­d van paars-wit bedraagt in theorie ook nog steeds vier in plaats van drie punten.

“We zijn pas drie matchen ver. Nu hebben we het moeilijkst­e gehad”, vult Vanaken aan. “Die twee thuiswedst­rijden moeten nu gewoon gewonnen worden. We moeten reageren. Als we die wedstrijde­n winnen, moet Anderlecht nog altijd die punten inhalen.” Brandon Mechele vindt zelf dat er geen vuiltje aan de lucht is. “We zijn vooral ontgoochel­d omdat we in twee matchen meer verdienden”, vertelt de verdediger. “We hebben nu enkele moeilijke verplaatsi­ngen gehad. Je krijgt dan al niet veel kansen en we hebben nagelaten om efficiënt te zijn. Voor hetzelfde geld scoren we volgende keer weer drie of vier keer. Ik zie geen probleem.”

Thuis vertrouwen en punten pakken

Club slaat dus niet volop aan het twijfelen. Of ze kunnen erg goed acteren. Pas als Anderlecht woensdag wint op Sclessin en Club zelf donderdag Charleroi de baas niet kan, zal het beginnen doorsijpel­en dat de titel echt in gevaar komt. Maar zover zijn we dus nog lang niet.

“Ik ben niet nerveus”, haalt Vanaken nog een laatste keer de schouders op. “Anderlecht heeft pas drie punten ingehaald en het heeft ook enkele lastige matchen op komst.”

Mechele verwoordt het Brugse gevoel nog kort en bondig. “Thuis gaan we nu gewoon punten én vertrouwen pakken”, klinkt het strijdvaar­dig. Ook de kapitein van het Brugse schip, Ivan Leko, wil niet dat zijn spelers nu ongemakkel­ijk op hun stoel beginnen schuifelen. “Ik ben gewoon teleurgest­eld. Dat wil niet zeggen dat we gaan twijfelen. Maar pas op 20 mei zal blijken wie kampioen wordt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium