Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee dagen, vijf matchen, twee titels

Elise Mertens wint haar derde enkeltorno­oi en klimt naar beste ranking ooit

- (pdk)

Elise Mertens (22) besloot een onmenselij­k druk weekend in Lugano met twee titels. Nadat ze eerst de Wit-Russische Sabalenka had geklopt in de finale van het enkelspel, deed ze er meteen daarna een volgende titel bij. Aan de zijde van Kirsten Flipkens gaf ze diezelfde Sabalenka nog eens het nakijken in het dubbel. Vandaag staat ze dankzij haar derde tornooiwin­st in het enkelspel zeventiend­e op de wereldrank­ing, voorlopig haar beste plaats ooit.

Het enthousias­me leek nochtans een beetje bekoeld na een stormachti­g seizoenbeg­in van de Limburgse uit Hamont, die zich sedert het begin van deze maand weer laat coachen door de Nederlande­r Vleeshouwe­rs, terwijl vriend Robbe Ceyssens opnieuw ging werken aan de academie van Kim Clijsters. Mertens opende haar campagne met een tweede tornooiwin­st op een rij in het Australisc­he Hobart en deed daar meteen een verbazende halve finale op de Australian Open bovenop. Daarna was het allemaal wat minder, met een snel einde in Doha, Dubai, Indian Wells en - toch derde ronde - in Miami.

Niet dat ze de voorbije week in het Zuid-Zwitserse Lugano kleppers van wereldform­aat moest vloeren voor de derde titel van haar carrière, maar de opdracht was evenmin simpel. Alvast het voorbije weekend niet. De regen gooide het hele schema zodanig overhoop dat Mertens zaterdag nog zowel kwartfinal­e als halve finale moest spelen: eerst drie sets tegen de Duitse Barthel (WTA

68), daarna nog eens drie tegen de WitRussisc­he Vera Lapko (WTA 130), en ten slotte ook nog een halve finale in het dubbelspel met Flipkens.

“Dat was echt niet gemakkelij­k”, zuchtte ze. “Achteraf ben ik natuurlijk blij dat ik heb doorgezet. In Lugano dan nog, waar heel lang geleden mijn grootouder­s op huwelijksr­eis toefden.”

Gisteren oogstte ze de beloning met 7-5 en

6-2 tegen de 19-jarige Sabalenka (WTA 61) én 6-1, 6-3 in de finale van het dubbel tegen alweer de arme Sabalenka en haar landgenote

Lapko.

 ?? FOTO EPAEFE ?? Elise Mertens heeft opnieuw de brede glimlach na een wat mindere periode. In Lugano schreef ze haar derde enkeltorno­oiwinst bij op haar palmares.
FOTO EPAEFE Elise Mertens heeft opnieuw de brede glimlach na een wat mindere periode. In Lugano schreef ze haar derde enkeltorno­oiwinst bij op haar palmares.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium