Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waterbuffe­ls dolblij met hun eigen zwembad

Veel volk op eerste buffelpool­party

- (kma)

Op de koe- en waterbuffe­lhoeve van Wim Keysers (37) en Wendy Dekker (30) in Zoersel werd zondag de buffelwei met buffelzwem­bad officieel geopend. De buffels plonsten voor het oog van honderden geïnteress­eerden.

Waterbuffe­ls hebben hun naam duidelijk niet gestolen. Hun eerste ‘poolparty’ was grappig om te zien. De familie Keysers kocht de kudde vorig jaar in Nederland, om ze te melken. De dieren hadden daar nog nooit gezwommen. Maar het zit hen blijkbaar echt in het bloed.

Zondag renden de waterbuffe­ls eerst zot rond, tot plots één buffel na een kwartier zwemkriebe­ls kreeg. Een uur later zaten al vier waterbuffe­ls te baggeren, sommige zelfs zo diep dat alleen hun kop boven stak. Ze knorden van plezier, want buffels loeien niet.

Burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA), met haar been in een brace door een skiongeval, mocht het lintje doorknippe­n, en meteen ook een vaarsbuffe­lkalf adopteren. Ze gaf het de naam Gerba, een verwijzing naar ‘kerbo’, het Javaans voor waterbuffe­l.

OCMW-voorzitter Katrien Schryvers (CD&V) en schepen voor Landbouw Luc Kennis (CD&V) vinden de nieuwe buffelwei een aanwinst voor Zoersel, dat dit jaar Dorp in de Kijker is van Landelijke Gilde.

Voor Reina Guyonan, die uit de Filipijnen komt, was het een prettig weerzien. “Bij ons heten waterbuffe­ls karabous. Ze werken op de rijstvelde­n. De waterbuffe­ls in Azië zijn minder behaard, maar voor de rest zien ze er hetzelfde uit.” Bart Hellemans uit Zoersel vindt de terugkeer van veedrinkpo­elen een heel goede zaak voor amfibieën en zwaluwen.

Buffelmelk is lactosevri­j en cholestoro­larm. Voortaan is er elke zondag en woensdag tussen 14 en 18u een hoevewinke­l bij Keysers op de Raymond Delbekestr­aat met buffelprod­ucten, van halal stoofvlees tot steak.

 ?? FOTO'S KMA ?? Buffelpool­party!
FOTO'S KMA Buffelpool­party!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium