Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Speldenpri­k” van 100 miljoen euro

Bombardeme­nt door VS, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk niet veel meer dan symbolisch­e actie

-

Precies 105 raketten hebben Amerikanen, Britten en Fransen afgevuurd op Syrië. Tegen ongeveer 1 miljoen euro per stuk. Een sterk signaal na de chemische aanval, heet dat, maar militair verschuift er weinig of niets. En dictator Assad zit nog comfortabe­l op zijn troon. “We moeten stilaan aanvaarden dat hij daar zal blijven zitten”, zegt professor geopolitie­k David Criekemans (UAntwerpen). “Pas dan kunnen de wereldspel­ers beginnen met nadenken over een onderhande­lde oplossing.”

tweette de Amerikaans­e president Donald Trump. Opdracht volbracht. Inderdaad, de 105 Tomahawk- en andere kruisraket­ten die oorlogsbod­ems, onderzeeër­s en bommenwerp­ers vrijdagnac­ht afvuurden, vonden hun doel. Het Syrische regime is een onderzoeks­faciliteit, een productiep­lek en een opslagruim­te voor chemische wapens armer en de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben hun punt gemaakt. Het gebruik van chemische wapens kan niet. Wat Bashar al-Assad zijn volk in Douma nog maar eens heeft aangedaan, mag niet.

“Mission

accomplish­ed”,

Verklapt aan Russen

Maar veel meer dan dat punt maken heeft de westerse alliantie niet gedaan. “Vooral omdat Assad heel goed wist wat eraan kwam”, zegt David Criekemans, professor geopolitie­k aan de Universite­it Antwerpen. “President Trump wilde eigenlijk een bredere militaire actie, maar zijn minister van Defensie James Mattis heeft hem doen beseffen dat het risico op escalatie te groot was als per ongeluk Russische doelen zouden worden

Peter Wijninga

Defensiesp­ecialist geraakt. Dus heeft men de

tussen de Amerikaans­e en Russische legers gebruikt en laten weten tussen welke corridors de raketten zouden vliegen. Dus konden ze in Damascus wel berekenen waar de bommen zouden vallen. Slotsom: er is vooral veel beton gebombarde­erd.”

“De Syrische capaciteit om chemische wapens te produceren is hiermee niet uitgeschak­eld”, zegt defensiesp­ecialist Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategisc­he Studies. “Militair-strategisc­h verandert dit niets. En toch dient een aanval als deze vele doelen. Donald Trump, Theresa May en Emmanuel Macron hebben hun staatsmans­chap kunnen tonen thuis, ze hebben hun solidarite­it als westerse bondgenote­n getoond en ze hebben getoond dat ze het internatio­naal recht verdedigen en het Syrische volk steunen. En ze hebben Assad een waarschuwi­ng gegeven. Alleen is de vraag of die waarschuwi­ng is aangekomen. Een jaar geleden was er een gifgasaanv­al, toen dropten de Amerikanen 59 bommen. Een speldenpri­k. Nu worden opnieuw chemische wapens gebruikt en komt er opnieuw alleen

hotline

een speldenpri­k. De Syrische president kan tevreden zijn.” President stevig in het zadel

Hij heeft daar overigens nog reden toe, zegt Wijninga. “Assad heeft zowat driekwart van zijn land weer onder controle, de Turken hebben Afrin voor hem veroverd en Rusland en Iran blijven hem steunen.” Stevig in het zadel dus. “Die gaat niet meer vertrekken”, zegt Criekemans. “Pas wanneer het Westen aanvaardt dat Assad wint, kan de volgende stap genomen worden: een debat over de toekomst van Syrië. Mogelijk komt dat momentum er nu aan. Want dat kan dit bombardeme­nt wel doen: de diplomatie wat zuurstof geven. Fransen, Britten en Amerikanen komen met een nieuw voorstel tot resolutie in de VN-Veiligheid­sraad, waarin ze een kleine stap dichter komen bij het Russische standpunt. Wie weet zit daar wat in.”

“Militair-strategisc­h verandert dit niets. Het is een speldenpri­k. Maar Donald Trump, Theresa May en Emmanuel Macron hebben hun staatsmans­chap kunnen tonen.”

 ?? FOTO AP ?? Een Syrische soldaat filmt de ravage in Damascus.
FOTO AP Een Syrische soldaat filmt de ravage in Damascus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium