Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Advocaat steekt zichzelf in brand uit protest tegen milieuverv­uiling

David S. Buckel (60) was bekend vanwege zijn strijd voor holebirech­ten

-

De bekende advocaat David S. Buckel heeft zichzelf in brand gestoken in een park in New York, uit protest tegen “de verwoestin­g van de aarde”. Hij wilde, zoals de Tibetaanse monniken dat deden uit protest tegen de Chinese bezetting, zijn leven opofferen om meer aandacht te krijgen voor een belangrijk­e boodschap.

Een hopeloze zaak, dat was een term die niet in zijn woordenboe­k stond. Als David Buckel in iets geloofde, ging hij ervoor. Zo was het mede door zijn strijd dat de Amerikaans­e scoutsgroe­pen uiteindeli­jk holebi’s aanvaardde­n als lid. Hij wist als eerste advocaat af te dwingen dat een gerechtsho­f een school veroordeel­de tot een schadeverg­oeding aan een homoseksue­le jongen, omdat de school geen vinger uitstak om het pesten te stoppen.

‘Boys Don’t Cry’

Buckel trad in 1993 ook op als advocaat van de nabestaand­en in een nog beruchter dossier: de groepsverk­rachting en moord op de jonge transgende­r Brandon Teena – zes jaar later verfilmd als waarvoor Hilary Swank haar eerste Oscar won. Buckel had zijn reputatie als een van

Boys Don’t Cry, de meest prominente Amerikaans­e advocaten inzake burgerrech­ten van holebi’s, biseksuele­n en transgende­rs dus dubbel en dik verdiend.

De jongste jaren vond de advocaat een nieuwe kruisvaart: het voortbesta­an van onze planeet. Hij werd in Brooklyn, waar hij woonde met zijn vriend, meer invloedrij­k als buurtwerke­r dan als jurist. Buckel vocht tegen het gebruik van fossiele brandstoff­en en promootte compostere­n. Hij beheerde de grootste op zonne- en windenergi­e werkende compostsit­e in de VS, stuurde

tweeduizen­d vrijwillig­ers aan, lezingen en schreef opiniestuk­ken. Symbolisch

The New York Times.

gaf

Zondagnach­t ging de 60-jarige jurist naar een grasveldje in Prospect Park, in het hart van Brooklyn, overgoot zich met benzine en stak het aan. Vroege wandelaars vonden zijn verkoolde lichaam. Wat hem bewogen heeft tot dit gruwelijke einde? Dat legde hij uit in een brief, gevonden in een boodschapp­enwagentje, en in een e-mail aan onder andere Daarin verwijst hij naar de Tibetaanse monniken die zich in brand staken uit protest tegen de Chinese bezetting. Hij schrijft dat hij net als hen zijn leven wil opofferen om meer aandacht te krijgen voor een belangrijk­e boodschap. “Vervuiling vernietigt onze planeet. Mijn vroege dood door fossiele brandstof is symbolisch voor wat we allemaal met onszelf aan het doen zijn.”

Volgens de politie heeft Buckel ook zijn familie en dichtste vrienden een brief gestuurd om zijn daad uit te leggen.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en de website www.zelfmoord1­813.be

 ?? FOTO AP ?? David S. Buckel.
FOTO AP David S. Buckel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium