Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2017 was recordjaar voor Vlaams toerisme

Vooral stijging bij aantal buitenland­se bezoekers

-

De toeristisc­he sector in Vlaanderen heeft zich hersteld van de harde klappen uit 2016. Het aantal ontvangen toeristen groeide in 2017 met 8% tegenover het jaar ervoor en klokte 2% hoger af dan het vorige recordjaar, 2015. “De toeristisc­he sector toont zich buitengewo­on veerkracht­ig”, zei Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) zondagocht­end.

In maart raakte al bekend dat de toeristisc­he sector in 2017 uit het dal was geklommen. Uit cijfers van de maanden januari tot november 2017 bleek dat Vlaanderen 8% meer toeristen mocht verwelkome­n. Zondag raakten de definitiev­e cijfers bekend. Daaruit blijkt dat Vlaanderen vorig jaar 12,8 miljoen toeristisc­he aankomsten noteerde. Dat zijn er 8% meer dan in 2016. Het aantal toeristisc­he aankomsten ligt ook 2% hoger dan in 2015, het vorige recordjaar. Met een stijging van 13% zijn vooral de buitenland­se bezoekers terug.

Ook het aantal toeristisc­he overnachti­ngen steeg vorig jaar tot een totaal van 30,7 miljoen. Dat is 6% meer dan in 2016.

Over het hele jaar bekeken is er groei in zowat alle Europese markten, met uitschiete­rs bij de Hongaren, de Zwitsers en de Duitsers. Ook de verre markten doen het goed: Vlaanderen verwelkomt opnieuw meer Braziliane­n, Russen, Chinezen en Amerikanen.

Het toeristisc­he succes was ook zichtbaar in de bezettings­graad van de Vlaamse hotels. Daar was vorig jaar een gemiddelde bezettings­graad van 64%.

“De moeilijke periode is voorbij, we groeien weer fors”, zegt Ben Weyts. “We zijn blijven focussen op onze Vlaamse troeven: de Vlaamse Meesters, ons eten en drinken, het kunstpatri­monium en de wielercult­uur. Dat werpt nu vruchten af.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium