Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Broer en zus geven café van jong overleden moeder nieuw leven

‘De Lelie’ op Kioskplaat­s is na jaren opnieuw ‘Den Breughel’

- ANDREAS ROTTY

Jan Gielis (51) en zijn zus Vera (55) kunnen hun geluk niet op. Het café waarin ze hun eerste levensjare­n doorbracht­en, is in hun handen gekomen. “Onze moeder is vroeg gestorven, maar hier kennen veel mensen haar nog.” Samen met Tim Muts (24), de zoon van Vera, baten ze de zaak nu uit.

Klets, daar valt een eerste glas van de plateau van Jan Gielis (51) op de grond voor zijn voeten. Hij probeert het gevaarte nog in evenwicht te houden, maar roept dan door zijn café: “Dat was het eerste, daar is het tweede!” Waarna inderdaad het volgende glas in duizend stukken uiteenspat. Maar hij kan er alleen maar om lachen en met hem alle gasten in Den Breughel.

Jan heeft de voorbije 25 jaar als begrafenis­ondernemer gewerkt, maar vormt vanaf zaterdag samen met zijn zus en haar zoon Tim de uitbatersp­loeg van de kroeg op de Kioskplaat­s aan de Onze-Lieve-Vrouwe-Geboorteke­rk, die tot voor kort nog De Lelie heette. Door de maandagmar­kt is het er aardig volgelopen met senioren en het is nog eventjes oefenen voor de kersverse cafébazen. “De opening is pas volgende zaterdag, maar we wilden al een weekje proefdraai­en om er zeker van te zijn dat alles tot in de puntjes in orde is.”

Eigenlijk zijn Jan en Vera verre van kersvers. “We zijn hier allebei geboren”, vertelt Jan. “Dit was het café van onze moeder, Rosa Baeten. Ze baatte het uit in de jaren zestig en we woonden hierboven met ons gezin.”

Jan was toen nog maar een peuter en weet er eigenlijk niets meer van. “Ik herinner mij wel nog een en ander”, zegt Vera. “Er stond een stoof in de hoek en het was hier altijd tjokvol. De band The Pebbles kwamen hier optredens geven en ook repeteren, dat moet zowat de eerste bekende Hobokense groep geweest zijn. En de voetballer­s van Geel Ster Hoboken waren hier ook steevast te vinden.”

Hun vader Dirk hield het café mee open en gaf judolessen in de zaal achteraan het pand. In 1968 besliste het koppel om een overstap naar het café De Buis te maken en ze namen opnieuw met het gezin hun intrek in het pand erboven. Maar Hoboken bleef de thuisbasis van de familie. “Vader is begrafenis­ondernemer geworden en mijn broer en ik hebben de zaak overgenome­n”, zegt Jan.

Broer Bart zet rouwcentru­m Gielis-Veremans alleen voort. “Vera en ik zagen dat er een nieuwe uitbater werd gezocht voor De Lelie en we wilden dat avontuur niet aan ons laten voorbijgaa­n.”

Nostalgie

Al snel hingen de letters ‘Den Breughel’ opnieuw boven de deur, zo heette het café ook toen hun moeder uitbaatste­r was. “Dat is niet alleen uit nostalgie. Het is evengoed een emotioneel verhaal voor ons. Onze moeder is vroeg gestorven, op haar 43ste. Het is dus een eerbetoon. En veel klanten van nu hebben onze moeder nog gekend, al is het zolang geleden. Het is leuk om dat op te halen.”

Aan de toog zitten Theo Van De Kerkhove (67) en Nicole Callebaut (63). Net als de eerste keer dat ze elkaar zagen, of net als op hun trouwfeest dat ze hier in 1974 in Den Breughel hielden, of net als elke andere dag. “Ik heb als klein manneke nog meegemaakt dat de ouders van Jan hier de zaak runden”, zegt Theo. “Heel vriendelij­ke mensen over wie geen fout woord te zeggen valt. Ik ben blij dat de kinderen van Rosa Baeten de zaak overnemen.”

Jan wil volledig terug naar de roots van Den Breughel. “De vier of vijf geldmachin­es heb ik hier buiten gesmeten”, zegt Jan. “Als de mensen een spelletje willen spelen, krijgen ze van mij een pietjesbak of een boek kaarten. In een café gaat het om zwanzen met elkaar, zo veel mogelijk.”

Als begrafenis­ondernemer­s zijn de telgen van de familie Gielis gekend in Hoboken, daarbij kwam Jan geregeld in de zaak waarvan hij nu uitbater is om wat te ‘zwanzen’. “Ik voel me op en top Hobokenaar en ik ben ervan overtuigd dat we weer in ons dorp zullen kunnen feesten zoals vroeger. Er zijn goede kroegen, maar dansen is bijna nergens mogelijk.”

Achteraan Den Breughel is een verrassend grote feestzaal, veel ruimer dan het café en volledig ingericht. “Die gaan we verhuren voor feestjes, maar we gaan er ook dansavonde­n op poten zetten. We willen hier graag alle leeftijden door elkaar hebben. Dat lijkt mij geen probleem, want tegenwoord­ig zie je zestigers dansen op David Guetta en jongeren op muziek uit de jaren tachtig, of zelfs op Johnny Mathis. Met onze dj Ludo moet dat wel lukken.”

Theo Van De Kerkhove

Klant

‘‘Ik heb als klein manneke nog meegemaakt dat de ouders van Jan hier de zaak runden, over die mensen kan ik echt geen slecht woord zeggen.’’

Jan Gielis

Cafébaas

‘‘De spelmachin­es heb ik buiten gesmeten. Als de mensen een spelletje willen spelen, krijgen ze een pietjesbak of een boek kaarten.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Jan en Vera Gielis baten nu het café uit waar ze hun jeugd in doorbracht­en.
FOTO PATRICK DE ROO Jan en Vera Gielis baten nu het café uit waar ze hun jeugd in doorbracht­en.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Café Den Breughel.
FOTO PATRICK DE ROO Café Den Breughel.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Theo Van De Kerkhove en Nicole Callebaut hielden in 1974 hun trouwfeest in Den Breughel. “Ik ben blij dat Rosa’s kinderen de zaak hebben overgenome­n.”
FOTO PATRICK DE ROO Theo Van De Kerkhove en Nicole Callebaut hielden in 1974 hun trouwfeest in Den Breughel. “Ik ben blij dat Rosa’s kinderen de zaak hebben overgenome­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium