Gazet van Antwerpen Stad en Rand

400 jaar oude verkiezing­saffiches te zien op Erfgoeddag

Zondag meer dan vijftig activiteit­en op Erfgoeddag rond thema ‘kiezen’

- ANDREAS ROTTY Ontdek alle evenemente­n op www.erfgoeddag.be

In Antwerpen vinden deze zondag meer dan vijftig activiteit­en plaats tijdens de Erfgoeddag. Schepen Caroline Bastiaens presenteer­de de culturele hoogdag in het Museum Plantin-Moretus. Met als centrale thema ‘kiezen’ vind je daar zondag verkiezing­saffiches van vierhonder­d jaar oud. Bezoekers kunnen er zelf ook aan de slag met een drukpers.

“Een groot deel van de stad zal het zondag druk hebben met de 10 Miles en de marathon”, stelt schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V). “Maar iedereen die geen zin heeft in sport en liever aan de Erfgoeddag meedoet, geef ik gelijk. In Antwerpen zijn er meer dan vijftig activiteit­en gepland: rondleidin­gen, expo’s, lezingen, wandelinge­n, demonstrat­ies en workshops. Die dag ontdekt het grote publiek helemaal gratis in onze stad het – dikwijls verrassend­e – verleden, dit jaar met als thema ‘kiezen’.”

De cultuurhui­zen kunnen het thema op verschille­nde manieren interprete­ren. Bijvoorbee­ld door een link naar verkiezing­en, met die van oktober in het achterhoof­d. Het Museum PlantinMor­etus op de Vrijdagsem­arkt stelt voor de gelegenhei­d vier originele affiches uit het jaar 1600, 1621, 1659 en 1703 tentoon. Op elk stuk staat de aankondigi­ng van het verkozen stadsbestu­ur van dat jaar. Enkele opvallende namen passeren de revue: Nicolaas Rockox, de man die acht keer buitenburg­emeester was, verantwoor­delijk voor de orde in Antwerpen. Ook François Rubens, zoon van kunstenaar Peter Paul Rubens, is terug te vinden. Er zijn lezingen over de unieke archiefstu­kken om 10.30 en 14u.

Centrum van Antwerpse tekenaars

Het is ook mogelijk om zelf een eigen campagneaf­fiche af drukken op een cilinderpe­rs uit de jaren vijftig, alsof de bezoeker zelf een politicus was in vervlogen tijden.

Een tweede invulling van ‘Kiezen’ dat in musea elke dag keuzes worden gemaakt door de conservato­r. Het museum verrijkte onlangs zijn collectie met de prent Sottenboll­en van Pieter Breughel de Oude, een topstuk waarvoor het 40.000 euro neertelde. Het beeldt een ‘zottenfees­t’ af, dat de dwaasheid van de mens moet voorstelle­n. Aan de hand van dat werk en een reeks andere opmerkelij­ke prenten en tekeningen vertelt assistent-conservato­r Virginie D’haene zondag om 12u en 15.30u welke afwegingen spelen bij de aankoop van zulke werken. “Het Museum Plantin-Moretus wil zich zo veel mogelijk opwerpen als een van dé centra van grafiek en tekeningen van Antwerpse kunstenaar­s van de zestiende eeuw tot nu”, vertelt D’haene al. “Maar zo’n groot budget is er niet en we moeten rekening houden met de kwaliteit van de druk, de bewaarcond­itie.”

Stof tot nadenken dus, deze zondag.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ??  ?? Bezoekers kunnen zondag ook een eigen affiche drukken op een oude cilinderpe­rs. Schepen Caroline Bastiaens krijgt al een demonstrat­ie. Kleine foto: de affiche uit 1621. FOTO WALTER SAENEN FOTO MUSEUM PLANTIN-MORETUS
Bezoekers kunnen zondag ook een eigen affiche drukken op een oude cilinderpe­rs. Schepen Caroline Bastiaens krijgt al een demonstrat­ie. Kleine foto: de affiche uit 1621. FOTO WALTER SAENEN FOTO MUSEUM PLANTIN-MORETUS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium