Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bewoners wijk Kotsbos eisen verharde wegen na wateroverl­ast

Bewoners wijk Kotsbos eisen dat gemeente straten verhardt

- JAN AUMAN

Diepe kraters in de weg. Oeverloze modderpoel­en, beschadigd­e auto’s en vallende fietsers. De bewoners van de wijk Kotsbos zijn het kotsbeu. Ze willen eindelijk normaal verharde straten en kwamen daarvoor massaal afgezakt naar de gemeentera­ad. “We pakken dit aan”, belooft schepen van Openbare Werken Peter Mendonck (N-VA).

Zo’n twaalf jaar geleden kregen de bewoners van Kotsbos van toenmalig Vlaams minister Dirk Van Mechelen (Open Vld) rechtszeke­rheid: ze mochten permanent blijven wonen in de voormalige weekendzon­e. De 350 bewoners, in de groene zone langs de Waterstraa­t, tegen de grens met Sint-Job, haalden opgelucht adem, maar daarmee waren alle problemen niet van de baan.

“De Vijverlaan, Haksellaan, Kotseheide, Vraagheide, Kotsbosweg en Brechtsehe­ideweg zijn nog steeds niet verhard en liggen er slechter bij dan ooit”, zegt Hilde Wielockcx, die tijdens de gemeentera­ad een ruime bewonersde­legatie aanvoerde van meer dan vijftig mensen. “Dit natte voorjaar was een hel. Met de fiets en soms zelfs met de auto bleef je gewoon steken in de modder. Voor mensen met een rolstoel of kinderwage­n was er geen doorkomen aan. Maar er hoeft echt geen zondvloed neer te dalen over Kotsbos om deze taferelen telkens opnieuw te zien opduiken.”

Wielockx en co erkennen dat de gemeente al moeite heeft gedaan om de toestand te verbeteren, maar dringen aan op een duurzame oplossing. “Nu komen de gemeentedi­ensten vijf keer per jaar langs om onze niet-geasfaltee­rde straten ‘goed’ te leggen met zand en wat kiezels. Maar bij de eerste felle regenbui spoelt al dat zand weg en blijven er steeds diepere putten over. Het kost de gemeente jaarlijks 50.000 euro. Dat geld spoelt samen met onze ‘straten’ onmiddelli­jk weer weg.”

Petitie

De bewoners van Kotsbos werden naar eigen zeggen steeds met een kluitje het riet ingestuurd. De gemeente mag er van de provincie en de Vlaamse overheid niet overgaan tot een permanente verharding, klonk het steeds. “Wij betalen ook gemeentebe­lastingen en zijn dit paraplu-spelletje beu”, zegt Hilde Wielockx. “Er bestaan heel wat soorten waterdoorl­atende wegbedekki­ng en die mag de gemeente wel aanleggen.”

Een petitie met meer dan 316 handtekeni­ngen zet de noodkreet nu kracht bij. Oppositiel­eider Olivier Verhulst (Open Vld) treedt de Kotsbosdel­egatie bij. “Ik heb zelfs weet van een zwangere vrouw die door de heftige schokken in haar auto elke dag hevige pijnen leed om tot bij haar eigen woning te geraken. Deze winter is er ook een auto in de gracht geschoven”, aldus Verhulst.

Onteigenin­gen

Schepen Peter Mendonck en burgemeest­er Dirk Bauwens (beiden N-VA) erkennen de problemen. “Maar pas sinds begin dit jaar, dankzij de invoering van de omgevingsv­ergunning, zijn we in staat om dit probleem zelf aan te pakken en dat zijn we van plan”, zegt Mendonck. “We zijn in overleg met de provincie, want ‘haar’ beek Knotsboslo­op moet eerst verlegd worden om de aanleg van verharde straten mogelijk te maken. Daarvoor zijn enkele onteigenin­gen nodig, wat het opstellen van een timing moeilijk maakt.”

Burgemeest­er Dirk Bauwens benadrukt dat er nu echt verbeterin­g in zicht is voor Kotsbos. Hij spreekt wel zijn voorkeur uit voor gewoon asfalt in de plaats van een waterdoorl­atende verharding. “Asfalt is kwalitatie­f beter en vier keer goedkoper. Bovendien zijn grasdals ook niet comfortabe­l voor rolstoelge­bruikers en fietsers en niet toepasbaar wanneer er meer dan 30 kilometer per uur gereden wordt”, zegt Bauwens.

Hilde Wielockx voelt zich erkend en is hoopvol. “Burgemeest­er en schepen beseffen de ernst van de toestand. Ze lijken het ook echt te menen wanneer ze het hebben over oplossinge­n. Sommige mensen die al langer dan ik in Kotsbos wonen, zijn meer argwanend omdat er volgens hen ook eerder al beloftes werden gemaakt.”

Olivier Verhulst

Oppositiel­eider, Open Vld

‘‘Ik heb zelfs weet van een zwangere vrouw die door de heftige schokken in haar auto elke dag pijn leed om tot bij haar eigen woning te geraken.’’

 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN
 ??  ?? Sfeerbeeld­en in het Kotsbos na een regenbui.
Sfeerbeeld­en in het Kotsbos na een regenbui.
 ?? FOTO'S JAN AUMAN ??
FOTO'S JAN AUMAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium