Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V in crisis

over standpunte­n ultraortho­doxe kandidaat Aron Berger in Antwerpen

- PATRICK VAN DE PERRE

HILDE CREVITS: “Dit probleem moet zo snel mogelijk worden uitgeklaar­d” KRIS PEETERS: “Hij moet vrouwen een hand geven als hij op de lijst staat”

De standpunte­n van de ultraortho­doxe jood Aron Berger, aan wie de Antwerpse CD&V een plaats op de lijst bij de gemeentera­adsverkiez­ingen heeft aangeboden, hebben een crisis binnen de partij veroorzaak­t. Berger heeft aangegeven dat hij niet wil afwijken van zijn erg strenge religieuze principes. Hij wil vrouwen geen hand geven, noemt gemengde scholen “kindermish­andeling” en is vóór onverdoofd slachten. Daardoor komt er veel kritiek uit eigen rangen, onder meer van Vlaams minister Hilde Crevits, die duidelijkh­eid eist. Lijsttrekk­er Kris Peeters, verrast door de commotie, heeft na topoverleg met partijvoor­zitter Wouter Beke beslist om de kandidaat niet te laten vallen. Maar als Aron Berger op de lijst wil staan, moet hij bereid zijn om vrouwen een hand te geven. Of hij daarop ingaat, maakt hij vandaag bekend.

Doet hij het of doet hij het niet? Pas vandaag weten we of de Antwerpse ultraortho­doxe jood Aron Berger, kandidaat op de Antwerpse CD&V-lijst, bereid is om vrouwen een hand te geven. Ondertusse­n leidde de affaire gisteren tot een crisisbera­ad bij de CD&V.

“Er is een rode lijn en die gaan we niet overschrij­den”, zei de Antwerpse lijsttrekk­er voor de CD&V, Kris Peeters, gisteravon­d in het duidingsma­gazine Terzake op Canvas.

Of Aron Berger vandaag nog steeds kandidaat is om op zijn Antwerpse lijst te gaan staan en bereid is om ook vrouwen voortaan de hand te schudden, liet Kris Peeters in het midden.

De ophef rond de figuur van Aron Berger ontstond toen die maandag in een interview met het blad Joods Actueel liet weten dat hij een andere vrouw dan de zijne nooit de hand zal schudden. “Ik hou me aan de regels van mijn geloof en zal dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een dame”, klonk het toen.

“Graag ophelderin­g”

Die uitspraak schoot bij velen, ook binnen de CD&V, in het verkeerde keelgat. Vrouw & Maatschapp­ij (V&M), de vrouwenbe- weging van CD&V, “eist ophelderin­g” over de houding van Aron Berger ten opzichte van vrouwen. Die ophelderin­g kwam er voorlopig nog niet.

“We zouden het ten zeerste betreuren dat er in Antwerpen gekozen zou worden voor een kandidaat die een fundamente­le andere visie heeft op onze samenlevin­g en die niet strookt met onze basiswaard­en”, zegt de voorzitter van V&M, Liesbeth Maris.

Ook onder meer Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageerde afwijzend. “In Vlaanderen geven we elkaar een hand. Respect en gelijkheid tussen mannen en vrouwen zijn en blijven voor CD&V elementair­e waarden. Daarover kan geen on-

Kris Peeters

Lijsttrekk­er CD&V-Antwerpen

“Ik had de hetze die er is ontstaan niet verwacht en begrijp ze ook niet goed.”

duidelijkh­eid bestaan”, was het duidelijke antwoord.

Aron Berger was gisteren niet bereikbaar om persoonlij­k tekst en uitleg te geven bij zijn uitspraken. Ondertusse­n dook er ook nog een filmpje op, waarin de man jongens en meisjes in één en dezelfde klas afwijst en vergelijkt met “kindermish­andeling”.

“Betreur hetze”

De ophef omtrent de figuur van Aron Berger leidde alvast tot een crisisbera­ad binnen de top van CD&V. Zo zou partijvoor­zitter Wouter Beke niet op de hoogte geweest zijn van de kandidatuu­r van Aron Berger en was hij naar verluidt allerminst opgezet met de uitspraken van de ultraortho­doxe jood.

Kris Peeters reageerde door te zeggen dat de keuze voor Aron Berger in de eerste plaatse een Antwerpse en geen nationale aangelegen­heid is. “Ik betreur dat Aron Berger niet zelf de gelegenhei­d krijgt om zijn verhaal te doen en dat eraan voorbij wordt gegaan dat er voor het eerst iemand uit de ultraortho­doxe gemeen- schap zich via de politiek wil engageren. Ik had de hetze die er is ontstaan niet verwacht en begrijp ze ook niet goed.”

Die keuze is overigens door Aron Berger of de CD&V zelf gemaakt. Ze hebben al dan niet in onderling overleg besloten om vandaag in Antwerpen een persconfer­entie te geven.

“Wat Aron Berger dan gaat zeggen over zijn omstreden uitspraken blijft dus in het ongewisse”, vervolgt Kris Peeters. De CD&V-lijsttrekk­er wil of kan niet zeggen wat de aard van de verklaring van Berger zal zijn. “Voor de CD&V is de gelijkheid tussen man en vrouw heilig en die niet respectere­n kan niet. We zullen dus zien hoe Aron Berger hiermee omgaat.”

“In de spiegel kijken”

Hoewel de meeste andere partijen voorlopig niet reageren op de uitspraken van Aron Berger was er toch ook daar felle kritiek te horen.

“Ik veroordeel ten stelligste wat er gebeurt met de partij Islam. Maar tegelijker­tijd veroordeel ik heel sterk dat er partijen zijn die personen van gelijk welke geloofsove­rtuiging op hun lijsten willen zetten die onze fundamente­le waarden niet respectere­n. Ik veroordeel het en raad af om het te doen”, zei Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).

Ze raadde “bepaalde politieke partijen aan om eens goed in de spiegel te kijken”. Haar partijgeno­te, Vlaams Parlements­lid Nadia Sminate, stelde het nog iets scherper. “De houding van CD&V is hypocriet.”

“Gelijkheid niet terugdraai­en”

Ook Open Vld reageerde afwijzend op de keuze van CD&V voor Aron Berger. “Het is onaanvaard­baar dat partijen de gelijkheid tussen mannen en vrouwen zouden terugschro­even. Die gelijkheid is iets waarvoor we jaren gestreden hebben. Dit kunnen we niet zomaar laten voorbijgaa­n. Er kan geen sprake van zijn dat die gelijkheid opnieuw op losse schroeven wordt gezet”, aldus Vlaams Parlements­lid Mercedes Van Volcem (Open Vld).

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Aron Berger staat in het middelpunt van de belangstel­ling. Vandaag komt hij aan het woord.
FOTO BELGA Aron Berger staat in het middelpunt van de belangstel­ling. Vandaag komt hij aan het woord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium