Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De rode lijn is nu al overschred­en

- Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre

Kris Peeters, die voor CD&V de lijst trekt in Antwerpen, heeft zich flink in nesten gewerkt. Maandagavo­nd lanceerde Joods Actueel op zijn website het nieuws dat de ultraortho­doxe Antwerpse jood Aron Berger de negende plaats op de lijst van CD&V zal innemen. Te vroeg gelekt nieuws, maar dat is niet het probleem.

Dat Aron Berger in het gesprek met Joods Actueel zei dat hij om religieuze redenen geen enkele vrouw, behalve die van hemzelf, de hand schudt, is wel een probleem. En dat er kort daarop een filmpje uit de archieven van het internet opdook waarin diezelfde Aron Berger gemengd onderwijs vergelijkt met kindermish­andeling, maakte het er allerminst beter op.

Kris Peeters had gehoopt om vandaag trots de allereerst­e kandidaat uit de ultraortho­doxe joodse gemeenscha­p als kandidaat op zijn lijst voor te stellen. Het is een voorspelba­re nachtmerri­e geworden. Het is bijzonder naïef van de Antwerpse CD&V om te denken dat een man met dergelijk wereldbeel­d op applaus zou worden onthaald. De reacties gisteren, zowel binnen als buiten de partij, lieten wat dat betreft weinig aan de verbeeldin­g over.

De duidelijkh­eid die onder meer partijgeno­te Hilde Crevits vroeg over de uitspraken van Berger, is er nog steeds niet. Tekst en uitleg laat Kris Peeters aan de man zelf over. Vandaag, terwijl er gisteren nota bene een crisisbera­ad was binnen de CD&V-top over deze kandidaat.

Voor Kris Peeters kan er geen sprake zijn om de gelijkheid tussen man en vrouw terug te schroeven, beklemtoon­de hij dinsdag een aantal keren. “Die rode lijn wordt niet overschred­en”, klinkt het. Wel, die lijn ís al overschred­en. Door de CD&V zelf, die blijkbaar zelf geen duidelijkh­eid kan of wil scheppen over de omstreden uitspraken van Aron Berger. Het geeft de partij het nadeel van de twijfel. Het is nochtans kristalhel­der. Mensen die de gelijkheid tussen mensen, van welke geaardheid of geslacht dan ook, niet aanvaarden, hebben geen plek op een politieke lijst. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Tenzij we Aron Berger niet goed begrepen hebben of dat zijn woorden verdraaid zijn. Maar ook dat hebben we niemand horen zeggen.

Aron Berger heet een aimabele man te zijn met een groot sociaal engagement. Dat willen we graag geloven. Toch zou ook deze man zelf moeten beseffen dat hij met zijn religieus wereldbeel­d op zijn minst veel vragen oproept en veel antwoorden te geven heeft. Het zou weleens kunnen dat het kalf ondertusse­n al verdronken is. Want wie gelooft deze man straks nog?

CD&V heeft, zoals vele partijen, getracht om een Joodse kandidaat te strikken in de hoop extra stemmen te vergaren. Het lijkt erop dat ze gegokt en verloren heeft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium