Gazet van Antwerpen Stad en Rand

22 hooligans naar de rechter voor aanval op supporters­bussen

Raid op bussen van Beerschot Wilrijk

-

De raadkamer heeft 22 hooligans naar de rechtbank verwezen. De Antwerpsup­porters worden ervan verdacht de bussen van Beerschot Wilrijk te hebben aangevalle­n. Vier van hen zouden een leidende rol hebben vervuld en trommelden hun kameraden op.

aanval op de bussen van Beerschot Wilrijk die terugkeerd­en van een wedstrijd in Lier was een vergelding voor vechtparti­j in een café enkele dagen eerder. Dat is althans wat blijkt uit het onderzoek dat de lokale recherche naar de aanval voerde. De feiten dateren van zondag 13 augustus. Op het Gemeentepl­ein in Mortsel viel een groep mannen gehuld in veelal zwarte kledij enkele bussen met supporters van Beerschot Wilrijk aan.

Al snel werd in de richting van de harde kern van rivaal Antwerp gewezen. Enkele weken later werden ook een tiental verdachten uit Antwerp-kringen van hun bed gelicht. Het onderzoek bracht ondertusse­n 23 verdachten in beeld, van wie er gisteren 22 naar de rechtbank werden verwezen. Het gaat om mannen tussen 19 en 37 jaar oud, allemaal woonachtig in en rond Antwerpen. De rechtszaak wordt waarschijn­lijk nog voor de zomer ingeleid, de effectieve behandelin­g wordt in het najaar verwacht. Sommige verdachten bekenden wel dat ze in Mortsel aanwezig waren, maar betwistten de bussen te hebben aangevalle­n. “Het proces kan hopelijk duidelijkh­eid scheppen over eenieders rol”, reageert advocaat Xavier Potvin die twee verdachten bijstaat.

Vier aanstokers

De meeste mannen worden vervolgd voor opzettelij­ke slagen en verwonding­en, vernieling­en en bendevormi­ng. Voor vier verdachten, Michaël R. (28), Stijn V.H. (27), Kenneth V. (25) en Robby C. (31), komt daar bij dat ze als ‘aanstoker’ gezien worden. Dat kan hen een aanzienlij­k zwaardere straf opleveren.

Volgens Het Laatste Nieuws was de aanval op de bussen een vergelding voor een vechtparti­j in een café enkele dagen eerder. Daar kreeg Antwerpsup­porter Robby C. het aan de stok met enkele Beerschota­anhangers. Hij zou daarbij enkele rake klappen hebben gekregen en deed zijn beklag bij Stijn V.H. en Michaël R.. Samen met Kenneth V. zijn de eerder genoemde mannen volgens Het Laatste Nieuws de kopDe

Xavier Potvin

Advocaat

‘‘Het proces kan hopelijk duidelijkh­eid scheppen over ieders rol.’’

stukken van de harde kern van Antwerp. Zij trommelden via chatgroepe­n op WhatsApp hun mannen op en bereidden de aanval op de bussen voor met de gekende afloop.

Spandoek

Hoewel de verdachten bij hun voorwaarde­n een (internatio­naal) stadionver­bod kregen, was hun dossier afgelopen zondag tijdens de derby toch aanwezig in het Bosuilstad­ion. De vrienden van de betrokkene­n tooiden het stadion met een lang spandoek, gericht aan twee betrokkene­n die naar hun mening te veel verklaarde­n bij de politie.

 ?? FOTO RR ?? Een van de bussen die vorige zomer werd aangevalle­n.
FOTO RR Een van de bussen die vorige zomer werd aangevalle­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium