Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo stemmen Antwerpse Turken en Marokkanen: links en geen eigen volk eerst

Studie KU Leuven toont aan dat jongere generatie politiek diverser stemt

- SACHA VAN WIELE www.marcswynge­douw.be

Marc Swyngedouw

Socioloog

“Iemand met een allochtone achtergron­d op de lijst? Geen garantie op massaal veel stemmen.”

Antwerpena­ars van Marokkaans­e of Turkse afkomst geven hun voorkeurst­em niet uitsluiten­d aan kandidaten van vreemde afkomst. Het tegendeel is eerder waar. Slechts 6,5% stemt uitsluiten­d op een politicus van niet-Belgische afkomst. De tweede generatie kiest ook politiek diverser dan haar ouders.

Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer professor en socioloog Marc Swyngedouw van de KU Leuven. De onderzoeke­rs interviewd­en in de periode van oktober 2014 tot december 2014 in Antwerpen 482 kiezers van Marokkaans­e of Turkse afkomst. Er werd gepeild naar hun stemgedrag en politieke voorkeur bij de nationale verkiezing­en in 2014 en de Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen in 2012.

Met de gemeentera­adsverkiez­ingen in Antwerpen stemde twee derde van de ondervraag­de Antwerpena­ars van Turkse en Marokkaans­e afkomst op de toenmalige Stadslijst met sp.a en CD&V. Groen kreeg 14% van de kiezers achter zich en PVDA zo’n 11%. Ongeveer negen op de tien van deze kiezers stemden dus voor een centrumlin­kse of linkse partij.

Bij de federale, Vlaamse en Europese verkiezing­en daalde dit echter naar zeven op de tien. Deze evolutie is volgens het onderzoek te verklaren door het gewijzigde stemgedrag tussen de eerste en de tweede generatie.

“Het stemgedrag van de tweede generatie is meer gevarieerd”, zegt professor Marc Swyngedouw. “Bij de eerste generatie gaf iets meer dan de helft van de Belgen van Marokkaans­e en Turkse afkomst aan tijdens de federale verkiezing­en te hebben gestemd voor sp.a. Bij de tweede generatie zakte dit naar 36%. De jongere generatie stemt vaker op Groen (20%) en iets vaker op N-VA

(10%).”

Toch blijven de stemmen eerder gaan naar centrumlin­kse en linkse partijen. “Een absolute meerderhei­d van deze gemeenscha­ppen zit in een lage sociale klasse”, zegt Swyngedouw. “Dit bepaalt nog stevig het kiesgedrag. Uitkeringe­n en sociale zekerheid zijn belangrijk­e thema’s voor deze kiezers.”

Swyngedouw verwacht dat het stemgedrag op termijn zich gelijk gaat schakelen met kiezers van Belgische afkomst. “Het gaat bij ons traag, maar in het buitenland zie je al dat mensen van Marokkaans­e of Turkse afkomst ook hun stem geven aan niet linkse partijen”, zegt Swyngedouw.

Perceptie

Een Antwerpse kiezer van Marokkaans­e of Turkse afkomst stemt niet exclusief op een kandidaat met dezelfde afkomst. Dit zou slechts voor 6,5% van deze kiezers zijn. Zeven op de tien kiezers van Marokkaans­e of Turkse afkomst antwoorden dat ze hun stem geven aan kandidaten van Belgische of niet-Belgische afkomst. Eén op de vier stemt zelfs uitsluiten­d op autochtone kandidaten.

“De perceptie dat mensen uit deze gemeenscha­ppen alleen stemmen op hun ‘eigen’ kandidaten klopt dus niet”, zegt Swyngedouw. “Iemand met een allochtone achtergron­d op de lijst zetten, is geen garantie op massaal veel stemmen uit deze groepen. Toch blijft het voor partijen belangrijk om dit te doen, want zo geven ze het signaal open te staan tegenover deze gemeenscha­ppen.”

Verschille­n

Het stemgedrag is ook verschille­nd tussen beide gemeenscha­ppen. Met de verkiezing­en in 2014 stemde 58% van de Belgen van Turkse afkomst op sp.a, bij de ondervraag­den van Marokkaans­e afkomst was dat 30%.

Met de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2012 en de nationale verkiezing­en in 2014 stemden kiezers van Marokkaans­e afkomst vaker op PVDA+ dan de kiezers van Turkse afkomst. Het onderzoek kan geen verklaring geven voor dit verschil.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium