Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meetfiets mag blijven bollen

Provincie maakt middelen vrij om kwaliteit fietspaden komende jaren verder in kaart te brengen

- BERT PROVOOST www.antwerpenf­ietsprovin­cie.be

De provincie legt 100.000 euro op tafel om de bovenlokal­e fietsroute­s in de provincie de komende jaren verder in kaart te laten brengen met de meetfiets van de Fietsersbo­nd. De voorbije jaren werd zo al 3.500 kilometer aan Antwerpse fietspaden grondig onderzocht, de resultaten zijn te raadplegen via een website.

De meetfiets van de Fietsersbo­nd rijdt al sinds 2014 door de provincie. Hij meet de kwaliteit van de infrastruc­tuur op en geeft een score op tien. “We zijn blij dat we stilaan een goed zicht krijgen op hoe de fietspaden in de provincie eraan toe zijn. De gemeenten waar we al gepasseerd zijn, gebruiken onze input om maatregele­n te nemen. Zo willen we nog meer dé fietsprovi­ncie van Vlaanderen worden. Door de goede resultaten hebben we nu besloten om de samenwerki­ng met de Fietsersbo­nd te verlengen en 100.000 euro uit te trekken om de meetfiets de komende drie tot vier jaar verder te laten rijden”, zegt Antwerps gedeputeer­de van Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA).

Touchscree­n aan stuur

Aan het stuur van de meetfiets zitten Werner Lievens uit Aartselaar en Thierry Jimenez uit Brussel. De twee fietsers zijn opgetogen dat hun project verdergeze­t kan worden. “Hoe het precies werkt? De trillingen worden automatisc­h geregistre­erd door de meetappara­tuur. Maar de meeste andere zaken moeten we manueel ingeven via een touchscree­n op ons stuur, zoals de breedte van de weg, het gebruikte materiaal of het type afscheidin­g ten opzichte van de weg. We checken niet enkel fietspaden, maar ook plaatsen waar fietsers tussen het andere verkeer rijden en kruispunte­n. We moeten dus heel vaak stoppen, opmeten en ingeven en houden rekening met zo’n 45 parameters. Net iets anders dan een ontspannen­d fietstocht­je, dus”, lachen de twee.

Samen hebben ze al zo’n 3.500 kilometer in kaart gebracht, waarvan Thierry het gros voor zijn rekening nam omdat hij van in het begin bij het project betrokken was. “Ik rijd meestal één of twee dagen per week uit met de fiets, dan doe ik een tocht van zo’n twaalf uur. De andere dagen van de week verwerk ik de resultaten. Een geweldige job, als je van fietsen houdt toch”, klinkt het.

Fietsostra­des zijn verademing

Thierry is dus de man met het beste zicht op de fietsverbi­ndingen in de provincie. “Waar ik wel en niet graag fiets? Geen enkele gemeente kan een perfect rapport voorleggen en geen enkele gemeente is over de hele lijn slecht. Maar in het algemeen kan ik wel zeggen dat ik Lier, Boechout en

Mortsel graag heb doorkruist, terwijl bijvoorbee­ld Wilrijk en

Aartselaar langs de A12 een veel minder goed gevoel gaven. De vele verbinding­swegen met lintbebouw­ing en baanwinkel­s zijn ook

Thierry Jimenez

Bestuurder meetfiets

‘‘We checken niet enkel fietspaden, maar ook plaatsen waar fietsers tussen het andere verkeer rijden, en kruispunte­n.’’

niet zo aangenaam om langs te rijden, terwijl de fietsostra­des een verademing zijn. De N10 in Heist-op-den-Berg is een voorbeeld van een no-gozone, waar je beter wegblijft met de fiets omdat het er te gevaarlijk is door het zeer smalle fietspad vlak naast de drukke steenweg.”

De komende maanden moeten Thierry en Werner de ontbrekend­e bovenlokal­e fietspaden verder afwerken, nog goed voor zo’n 500 kilometer. Van de zeventig Antwerpse gemeenten zijn ze nog niet in Zwijndrech­t, Stabroek, Vorselaar, Nijlen, Laakdal, Balen en Herenthout gepasseerd. Bij een vijftienta­l gemeenten moeten er nog ontbrekend­e passages worden toegevoegd. “Als ze klaar zijn met de ontbrekend­e stukken, dan is het de bedoeling dat we de fietspaden die ondertusse­n zijn aangepast opnieuw gaan meten, zodat we het resultaat van de inspanning­en kunnen meten. We hopen zo de fietsbarom­eter actueel te houden en de gemeenten te blijven inspireren tot goede maatregele­n”, vult algemeen directeur Mikaël Van Eeckhoudt van de Fietsersbo­nd aan.

Resultaten online

Wie de resultaten van de fietspaden die Thierry en Werner hebben onderzocht wil raadplegen, kan dat op de Online Fietsbarom­eter. Ook de fietsongev­allen met de exacte locaties en lichamelij­ke gevolgen zijn daar te vinden.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Mikaël Van Eeckhoudt van de Fietsersbo­nd, gedeputeer­de Luk Lemmens en de bestuurder­s van de meetfiets Werner Lievens en Thierry Jimenez stelden de vernieuwde samenwerki­ng gisteren in Lier voor.
FOTO JOREN DE WEERDT Mikaël Van Eeckhoudt van de Fietsersbo­nd, gedeputeer­de Luk Lemmens en de bestuurder­s van de meetfiets Werner Lievens en Thierry Jimenez stelden de vernieuwde samenwerki­ng gisteren in Lier voor.
 ?? FOTO JDW ??
FOTO JDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium