Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: 5.000 vragen en evenveel antwoorden

Wat wil Vlaming weten over wetenschap?

- (aro) www.vraagvoord­ewetenscha­p.be

Waarom geeuwen we? Wat was er voor de big bang? Binnenkort kent u het antwoord op deze en 4.998 andere wetenschap­pelijke raadsels, met dank aan Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA).

Aan ambitie geen gebrek bij minister Muyters en het Fonds Wetenschap­pelijk Onderzoek (FWO), dat de campagne Vraag

voor de Wetenschap mee ondersteun­t. In totaal 5.000 vragen hopen ze tegen eind dit jaar te verzamelen én te beantwoord­en.

Concreet mag elke Vlaming, jong of oud, tot en met zondag 27 mei zoveel vragen stellen als hij of zij wil. “Nooit eerder is op zo’n grote schaal gewerkt”, zegt Muyters. “We mikken op 5.000 vragen, maar dat mogen er ook meer zijn. We willen vooral weten wat de Vlaming belangrijk vindt.”

Alle vragen worden geregistre­erd, om daarna te worden gegroepeer­d door onderzoeke­rs van het FWO en te worden beantwoord door een door hen aangeduide wetenschap­per.

“Vaak zal dit lukken, maar zeker niet altijd”, zegt Jeroen Raes, professor in de microbiolo­gie aan de KU Leuven. “Soms zal het antwoord bestaan uit een stand van zaken van een onderzoek. Een van de vragen is bijvoorbee­ld of we onszelf ooit zullen kunnen teleporter­en van A naar B. Maar het onderzoek naar teleportat­ie staat nog in de kinderscho­enen. Lang werd gedacht dat het antwoord gewoon ‘nee’ zou zijn. Maar dankzij recente ontdekking­en is een ‘ja’ misschien toch niet meer uit te sluiten.”

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? U vraagt, een wetenschap­per antwoordt.
FOTO FRED DEBROCK U vraagt, een wetenschap­per antwoordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium