Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poppenrove­r en sluipwesp in strijd tegen processier­ups

Provincie lanceert app om haarden van eikenproce­ssierupsen te melden

-

Nu de lente in het land is, kruipen de eerste processier­upsen uit hun eitjes. De provincie lanceert een app waar iedereen haarden van processier­upsen kan melden. “Zo krijgen we een beter overzicht”, legt Kathleen Verstraete van de provincie uit.

De haartjes van eikenproce­ssierupsen kunnen brandwonde­n op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzake­n. Ze groeien later wel uit tot onschuldig­e nachtvlind­ers, vandaar dat de overheid een voorzichti­g bestrijdin­gsbeleid hanteert.

De interactie­ve kaart kan niet alleen voor de provincial­e dienst duurzaam milieu- en natuurbele­id maar voor alle gemeentebe­sturen een handig werkinstru­ment worden. Want ook lokale besturen kunnen de kaart ‘voeden’.

Spuiten langs drukke fietspaden

Op de kaart worden de bestrijdin­gen aangeduid en staat weergegeve­n waar u niet met biociden mag spuiten. “Eigenlijk mogen gemeenten nergens meer spuiten, zelfs niet met biociden”, legt Kathleen Verstraete van de dienst duurzaam milieu- en natuurbele­id van de provincie uit. “We verbieden het in kwetsbare gebieden, langs het water of bijvoorbee­ld waar rupsen van de eikenpage

(een andere vlindersoo­rt, red.) in de buurt zijn. Alleen langs drukke fietspaden of bij scholen waar de rupsen hinder voor de volksgezon­dheid veroorzake­n, worden uitzonderi­ngen toegestaan met biocide Foray 48B.”

Gemeenten mogen enkel nog preventief spuiten op plaatsen waar er vorig jaar bewezen overlast is geweest.

De eikenproce­ssierupsen begonnen in de jaren negentig aan hun opmars vanuit het noorden. “In Vlaanderen zeggen wij dat ze uit Nederland kwamen, en de Nederlande­rs beweren juist het omgekeerde”, zegt Verstraete.

Rupsen dol op zomereiken Door het natte voorjaar waren er

opvallend weinig rupsen en nesten in 2016. Vorig jaar was er een stijging in gemeenten zoals Kapellen,

Schoten, Brecht, Merksplas en Turnhout. “Niet toevallig gemeenten met veel zandgrond en zomereiken, de bomen waar de rupsen het liefst op zitten. Als ze grote honger hebben kruipen ze ook wel eens naar moeras- of Amerikaans­e eiken, maar die blaadjes verteren ze minder.”

Kempen spuiten wel

In de westelijke helft van de provincie, zoals in Mechelen, waren er minder processier­upsen in 2017. Ook in Herenthout, Geel, Heist-op-den-Berg, Laakdal en Baarle-Hertog was er een afname.

Hoewel de provincie gemeentebe­sturen ontraadt om preventief te spuiten, zijn er vooral in de Kempen gemeenten die er een gewoonte van gemaakt hebben, zoals Herentals en Grobbendon­k.

Maar het is geen garantie op succes. “De timing is heel belangrijk. Het is enkel zinvol in de derde vervelling­sfase. Je moet er op tijd bij zijn, en het mag niet regenen.”

Natuurlijk­e vijanden

Nu het spuiten met biociden voor processier­upsen nog strenger gecontrole­erd zal worden, zal de provincie sterker inzetten op het bestrijden met natuurlijk­e vijanden zoals de sluipwesp, sluipvlieg en de verdwenen poppenrove­r, een kever met groenachti­g schild. “Voorts onderzoeke­n we de mogelijkhe­id om meer vogels te lokken die rupsen eten door nestkasten te hangen.”

De provincie adviseert om hinderlijk­e haarden in eigen tuin niet zelf te bestrijden, maar een profession­al te raadplegen, omdat er al veel ongevallen mee gebeurd zijn.

Of de lange winter een invloed zal hebben op de rupsen dit jaar, is niet te voorspelle­n. “De eitjes bevatten antivries en kunnen tegen barre temperatur­en. Ze zijn wel onderhevig aan schimmel. Alleen langdurige regen en wind zoals in de lente van 2016, kunnen een wezenlijk verschil uitmaken.”

www.provinciea­ntwerpen.be, zoekterm eikenproce­ssierups

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium