Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik voel dat Luc hier vandaag aanwezig is”

Herman Van Beirendonc­k opent middelbare school van Cunina die zijn overleden broer financierd­e

-

Herman Van Beirendonc­k (54) uit Zoersel opende maandag de eerste middelbare school van Sekha, een Nepalees bergdorpje. Hermans broer Luc gaf het geld voor de bouw van de school, net voor hij aan pancreaska­nker bezweek. “Ik had aan Luc beloofd dat ik bij de opening aanwezig zou zijn”, vertelt Herman.

“Zo’n groot bord”, lacht Herman wanneer hij het klaslokaal binnenkomt. Dat grote bord, dat was voor Luc heel belangrijk. De kinderloze Zoerselnaa­r overleed op 23 mei 2017. “Ik heb er niets aan om rijk te sterven”, zei Luc toen hij de harde diagnose hoorde. Pancreaska­nker. Overleving­skansen na vijf jaar: nul procent. Dus besloot hij om de bouw van twee scholen in Nepal met zijn spaargeld te financiere­n: drie klaslokale­n van een basisschoo­l in het dorpje Num, en een secundaire school in Sekha. Die middelbare school was maandag klaar, op een likje verf hier en daar na, en dus kwam Herman de belofte aan zijn broer na.

“Toen hij beelden van Nepalese scholen zag, vond hij het opvallend dat de schoolbord­en zo klein waren”, legt Herman in het klasje uit. “Zorg dat er in mijn school een groot bord is, vroeg hij.” Herman is zichtbaar ontroerd wanneer hij een foto van zijn broer aan de muur hangt. “Luc wist dat hij de opening van de school waarschijn­lijk niet meer zou halen, maar ik voel dat hij hier vandaag aanwezig is.”

Kans op een beter leven

Lucs school is de eerste middelbare school van de streek. De schoolkind­eren uit Sekha moesten tot voor kort urenlang te voet naar Khandbari, een stadje met ongeveer 20.000 inwoners. Sekha ligt aan de voet van de Makalu, de op vijf na hoogste berg ter wereld, en de armoede is er schrijnend. Dankzij onderwijs hebben kinderen kans op een beter leven. “Dat zei Luc ook”, legt Herman uit. Het wordt het eerste wat er op het gloednieuw­e schoolbord geschre- ven wordt: Lucs leuze. “Gebruik deze klas om jezelf te leren kennen, te leren over de wereld, en plezier te maken. Gebruik deze klas om jouw toekomst op te bouwen.”

Aan de toekomst bouwen, dat is de corebusine­ss van de Geelse vzw Cunina, die voor de school in Sekha gezorgd heeft. Luc, 48 jaar toen hij stierf en manager bij een groot bedrijf, leerde Cunina kennen toen hij in de krant las over de aardbeving in Nepal, in 2015. De Geelse organisati­e biedt kinderen uit zes derdewerel­dlanden de kans op een betere toekomst door onderwijs. Voor 30 euro per maand sponsor je de schoolcarr­ière van een petekind. Luc besloot eerst drie kinderen te sponsoren, dan vijf, uiteindeli­jk negen. “Hij was erg trots op zijn petekinder­en”, vertelt Herman. Hij haalt zijn gsm boven en toont een filmpje van ongeveer een jaar geleden: Luc, in het ziekenhuis vechtend tegen kanker, graatmager en kalend door de chemokuur. Maar hij kijkt apetrots naar de rapporten van ‘zijn’ kinderen. Al presteerde één jongen minder: amper 48%. Een zorgelijke blik naar het rapport. “Oei, bad behavior”, leest hij voor. Een volgend filmpje toont Luc, zwetend van de koorts, samen met Cunina-oprichtste­r Sophie Vangheel. Ze kijken op een iPad naar de bouw van de school in Sekha. Luc glundert.

130 projecten

Terwijl de kinderen buiten joelen op het schoolfees­t – de hele speelplaat­s is versierd met vlaggetjes en er staat een groot podium waar even later de Nepalese versie van Clouseau komt spelen – legt Sophie Vangheel gepassione­erd de werking van Cunina uit. “We hebben al meer dan 130 projecten gerealisee­rd en we hebben 13.500 peterschap­pen lopen”, vertelt ze. “We werken zonder overheidss­ubsidies en we houden onze werkingsko­sten bewust zo laag mogelijk, zodat zo goed als elke euro naar de kinderen kan gaan. Ieder kind hier heeft een droom. Ga naar een school in

Herman Van Beirendonc­k

Broer van Luc

‘‘Ik was altijd heel close met mijn broer, en nu ben ik hem ook aan kanker kwijt. Maar hij heeft wel iets heel mooi gedaan met zijn nalatensch­ap…’’

Vlaanderen en vraag aan de kinderen wat ze later willen worden: ‘snel rijk worden, zodat ik niet moet werken’, antwoorden ze. Stel dezelfde vraag hier en iedereen antwoordt ‘dokter’ of ‘verpleger’. Als je mensen de kans geeft om zich te ontwikkele­n, grijpen ze die. We werken in gebieden waar nauwelijks of geen hulporgani­saties actief zijn. Daar kan je echt het verschil maken. Als je onderwijs aanbiedt, kan je mensen hier houden. Dát is ontwikkeli­ng.”

Levensgeva­arlijk werk

‘Mensen hier houden’ is in afgelegen Nepalese dorpen een groot probleem. Er is weinig werk, en dus kiezen veel jongeren ervoor om jobs in het buitenland aan te nemen – in Indië, bijvoorbee­ld, of Qatar. Vaak gaat het om slecht betaald en zeer gevaarlijk werk, meestal in de bouwsector. Er gebeuren veel dodelijke arbeidsong­evallen.

Daarom richt Cunina binnenkort, ook in Sekha, een vakschool op. Opleidinge­n houtbewerk­ing, elektricit­eit of horeca. “Zo kunnen mensen hier blijven en hier hun streek opwaardere­n”, zegt Sophie. “We starten met de ‘Green Village’, een verblijfpl­aats voor toeristen die de Makalu willen beklimmen. De lokale bevolking kan er een opleiding tot hotelhoude­r volgen. Dan kunnen ze later zelf hotels starten. Je moet weten dat mensen hier dikwijls nog geen bed van dichtbij gezien hebben: ze slapen op de grond. Ze weten dus niet hoe je een bed moet opdekken. Bij de bouw van

de Green Village vroeg een plaatselij­ke aannemer of het plan van de architect wel klopte: een toilet bínnen, dat moest wel een vergissing zijn, dacht hij”, lacht ze.

In bergdorpen staat het sanitair steeds in een apart hokje, meestal gemaakt uit golfplaten, voor de hygiëne. Het toilet zelf is in het beste geval vergelijkb­aar met een Frans wc, en in het slechtste niet veel meer dan een gat in de grond. “Deze soort dingen zullen ze in de nieuwe opleiding leren”, zegt Sophie.

Stokslagen

De grote uitdaging voor de nieuwe school wordt het vinden van geschikte leerkracht­en. “Goede leerkracht­en kosten veel geld”, legt Sophie Vangheel uit. “Hoogopgele­ide mensen trekken naar de hoofdstad Kathmandu. Daar is veel meer comfort. In deze bergdorpje­s is níéts. We moeten hen dus comfort aanbieden. Onderdak, vervoer: reken op ongeveer 800 euro per maand. Ter vergelijki­ng: het gemiddelde maandinkom­en in deze streek is 120 euro. Het wordt dus een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van ons onderwijs hoog is.”

Dat beaamt ook Nicole Decourrièr­e, oorspronke­lijk uit Brussel, maar al sinds 1987 leerkracht in Nepal. Ze is aanwezig bij de opening van de school in Sekha om hulp te bieden bij de opleiding van nieuwe leraars. “Veel leerkracht­en in afgelegen Nepalese dorpen zijn niet geschikt”, vertelt Nicole. “Ze werken soms nog met lijfstraff­en of gebruiken helemaal geen didactisch materiaal. Maar als je hen een opleiding geeft, worden ze zo gauw ze een diploma hebben leerkracht op een private school in Kathmandu. Dat verdient namelijk veel beter. We moeten er dus voor kiezen om mensen op te leiden die hier een gezin hebben, die geworteld zijn in de lokale gemeenscha­p. Dan is de kans dat ze wegtrekken veel kleiner.”

Het gejoel op de speelplaat­s sterft uit. Nepal-Clouseau is al even van het podium verdwenen – 1.200 fans, voornameli­jk schoolkind­eren, zongen uit volle borst mee – en de vlaggen worden opgeborgen. Herman werpt nog een laatste blik op de foto van zijn broer, die in het lokaaltje van het eerste middelbaar hangt. “Het eerste jaar, zodat elke nieuwe leerling Luc kan zien”, vertelt Herman. “Weet je: ik heb zelf kanker overwonnen. Mijn beide ouders zijn ook overleden aan kanker. Ik was altijd heel close met mijn broer, en nu ben ik hem ook aan die ziekte kwijt. Maar hij heeft wel iets heel mooi gedaan met zijn nalatensch­ap…”

 ?? FOTO WIM VAN ACOLEYEN ?? Herman Van Beirendonc­k met de petekinder­en van zijn broer Luc. De kinderen hebben ook een foto van Luc vast.
FOTO WIM VAN ACOLEYEN Herman Van Beirendonc­k met de petekinder­en van zijn broer Luc. De kinderen hebben ook een foto van Luc vast.
 ?? FOTO WIM VAN ACOLEYEN ?? Herman danst op het schoolfees­t.
FOTO WIM VAN ACOLEYEN Herman danst op het schoolfees­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium