Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haven breekt opnieuw een record

Eerste drie maanden van dit jaar al 58,3 miljoen ton aan goederen geladen en gelost, 7% meer dan in 2017

- CHRISTOF WILLOCX

De haven van Antwerpen blijft records verzamelen. In het eerste kwartaal van dit jaar werden maar liefst 7% meer goederen behandeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Zelfs de handel met het Verenigd Koninkrijk zit ondanks de nakende Brexit weer in de lift.

In de Antwerpse haven worden sinds 2013 elk jaar meer goederen behandeld. In 2017 lag het aantal behandelde goederen 17% hoger dan in 2013.

Dat komt omdat er meer internatio­nale handel is. Aan die toenemende welvaart lijkt voorlopig geen einde te komen. In de eerste drie maanden van 2018 werd er 58,3 miljoen ton aan goederen geladen en gelost. Dat is 7% meer dan in de eerste drie maanden van 2017 en een absoluut record.

Brexit

Ook de handel tussen Antwerpen en het Verenigd Koninkrijk is met 4% gestegen. “Vorig jaar was de handel, wellicht als gevolg van de toekomstig­e Brexit, nog gedaald”, zegt Nathalie Van Impe, woordvoers­ter van het Havenbedri­jf Antwerpen.

Jacques Vandermeir­en

Havenbedri­jf

‘‘De snelle groei maakt de nood aan uitbreidin­g nog nijpender.’’

Groei

“Nu lijkt er weer rust te komen op de markt. Maar één zwaluw maakt de lente niet. We blijven dus voorzichti­g en zijn van plan om een vertegenwo­ordiger te zoeken in het Verenigd Koninkrijk, die de belangen van de Antwerpse haven daar verdedigt.”

Jacques Vandermeir­en, algemeen directeur van het Havenbedri­jf Antwerpen, benadrukt dat de snelle groei van de haven de nood aan uitbreidin­g nog nijpender maakt dan ze al was.

“In de huidige discussie over extra plaats om containers te behandelen, gaan we uit van een groei in aantal containers van 3,5% per jaar. De groei van containers in het eerste kwartaal van 2018 is al 9,5%”, zegt Vandermeir­en.

De Vlaamse regering beslist volgende maand op welke plaats of plaatsen de haven bij voorkeur mag uitbreiden. Na de zomer volgt het definitiev­e besluit.

Rederijen haten files

Hoe groot is de nood aan een grotere haven? “Die is er absoluut, ook al kan de internatio­nale handel in de komende jaren vertragen, onder meer omdat de Amerikaans­e president Donald Trump allerlei importheff­ingen oplegt”, zegt Eddy Van de Voorde, transporte­conoom van de Universite­it Antwerpen. “Maar de uitbreidin­g van de haven is onvermijde­lijk, omdat de bevolking verder zal groeien en er dus meer vraag naar goederen komt.”

“Bovendien hebben rederijen niet graag dat hun schepen in de file moeten staan omdat er niet genoeg plaats is om containers te lossen. Daardoor zouden ze de containers die Antwerpen niet als eindbestem­ming hebben, voortaan via andere havens kunnen transporte­ren. Dat moeten we absoluut vermijden.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? “De uitbreidin­g van de haven is onvermijde­lijk, omdat de bevolking verder zal groeien en er dus meer vraag naar goederen komt”, zegt transporte­conoom Eddy Van de Voorde.
FOTO JORIS HERREGODS “De uitbreidin­g van de haven is onvermijde­lijk, omdat de bevolking verder zal groeien en er dus meer vraag naar goederen komt”, zegt transporte­conoom Eddy Van de Voorde.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium