Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Erfgoed vergeten tussen duizenden Ten Milesvoete­n?

- Andreas Rotty

Iedereen die niet echt van sport houdt en dus zondag de Ten Miles niet loopt of supportert langs de kant, kan mijn voorbeeld volgen en meedoen met de Erfgoeddag. En je zou gelijk hebben, opende schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) in het Museum Plantin-Moretus haar betoog voor de Erfgoeddag. De twee evenemente­n zullen gelijktijd­ig plaatsvind­en in Antwerpen komende zondag. Een ongelukkig­e timing dus, al kan zij daar niet veel aan doen, want de Erfgoeddag wordt over heel Vlaanderen en Brussel georganise­erd en de Ten Miles zit niet in haar pakket van bevoegdhed­en. Het is dus wat kiezen tussen sport en cultuur. Het eerste trekt jaarlijks duizenden deelnemers, om inderdaad nog te zwijgen van de kijklustig­en langs de kant van het parcours. Dat doet vermoeden dat wie in beide geïnteress­eerd is, vaak voor de duurloop kiest. Met het mooie weer is het ook nog maar de vraag wie de dag in musea wil doorbrenge­n. De bereikbaar­heid van het stadscentr­um zal er zondag ook niet beter op worden door het afgebakend­e looproute.

Er zijn meer dan vijftig activiteit­en over de hele stad gepland om het erfgoed van de stad in de bloemetjes te zetten. In het Museum Plantin-Moretus, bijvoorbee­ld, dat documenten uit de zeventiend­e eeuw bovenhaalt die normaal zo weinig mogelijk licht mogen zien. En het M HKA, dat zijn kelders en achterkame­rs openstelt voor wie wil loeren waar het normaal niet mag. Of het Brouwershu­is in Antwerpen-Noord uit 1550, dat tijdens de restaurati­ewerken de deuren uitzonderl­ijk openzet voor rondleidin­gen. Nog vele klein- en grootschal­ige initiatiev­en volgen op dat lijstje.

Het centrale thema van de Erfgoeddag is ‘Kiezen’. Laten we hopen dat toch enkelen het immens populaire loopevenem­ent links laten liggen en ‘kiezen’ om de schepen te volgen in haar betoog voor kunst en geschieden­is. Dan zijn al die activiteit­en niet voor niets op poten gezet.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium