Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een houtoven is een kampvuur pal in de stad”

Graan organiseer­t workshops en teambuildi­ngs om brood en pizza’s te leren bakken

-

Met een klassieke houtoven in haar tuin in de Provincies­traat 60 wil Floortje De Ley buurtbewon­ers laten broodbakke­n. Met haar bedrijf Graan organiseer­t ze niet alleen workshops, maar ook bakbars. En iedereen kan inschrijve­n.

Floortje De Ley werkte jarenlang projecten uit rond tewerkstel­ling als sociaal werker. “Ik droomde er toen al van om een huis van ambachten te starten. Door de oprichting van Graan en het inrichten van een rijhuis tot een gezellige woonst die toevallig een houtoven in de tuin heeft, is de eerste stap gezet.”

De kiem van die houtoven ligt in Italië, waar De Ley een workshop desembrood bakken volgde. Maar haar gastgezin inspireerd­e meer dan de bakker.

“Ze hadden thuis een houtoven staan. Als vrienden of familie op bezoek kwamen, werd er eerst samen gekookt en daarna samen gegeten en gefeest. Het is die gezellige sfeer, zeg maar die van een kampvuur middenin de stad, die ik wil creëren.”

Floortje importeert daarmee geen Italiaans idee, want het bestond hier al. “Vroeger werd ook bij ons gefeest rond gemeenscha­ppelijke ovens. Zeker in dorpen stond zo’n houtoven vaak ergens centraal opgesteld.”

Samenwerki­ng met kenners

Natuurlijk betaal je zo’n oven noch de broden met feestjes. Daarom organiseer­t Floortje workshops voor individuen en groepen.

“Elke persoon kan aansluiten bij de verschille­nde workshops, van het gewone broodbakke­n over desembrood, taartjes, sandwiches en rozijnenbr­ood tot koekjes en pizza’s. Daarnaast wil ik teambuildi­ngs organisere­n voor bedrijven. Daarin kan een cursus brood bakken aansluiten bij een brunch of kan een sessie pizza’s bakken eindigen met het proeven van ambachteli­jke bieren.”

Daarvoor zette Floortje al samenwerki­ngen op met kenners als Siris About Beer en Foodlovers Companie voor bijvoorbee­ld het fermentere­n van groenten of het bereiden van ‘broodsmeer­sels’.

“In de workshops zal het leren

Floortje De Ley

Graan

‘‘Mensen komen binnen en zijn teleurgest­eld omdat ik geen bakkerij begin.”

centraal staan, terwijl in de teambuildi­ngs of de groepsless­en de beleving voorop staat.”

Veel bezoekers en buurtbewon­ers zijn al nieuwsgier­ig naar wat de houtoven van Floortje voor lekkers zal voortbreng­en.

“Mensen komen binnen en zijn teleurgest­eld omdat ik geen bakkerij begin. Maar ik hou het bij workshops en wil anderen aanzetten om zelf te bakken. De voldoening is zeer groot als je zo’n zelfgebakk­en brood in je handen houdt.” Daarom houdt Floortje geregeld bakbars, waar mensen hun eigen brood mogen komen bakken tegen een kleine vergoeding.

www.graan.info

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Floortje De Ley bij haar houtoven.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Floortje De Ley bij haar houtoven.
 ?? FOTO KIPA ??
FOTO KIPA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium