Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben ons bier vernoemd naar een schijnheil­ige pater”

Carl en Giovanni schenken ‘Frater Divisum’ voor het eerst tijdens De Polder Proeft

- ERIK VANDEWALLE

Op de derde editie van De Polder Proeft zullen brouwers Carl Theuns en Giovanni Christis komende zondag hun Frater Divisum voorstelle­n. Ze ontwikkeld­en het nieuwe bier samen omdat ze binnenkort voor het eerst een plaats hebben bemachtigd op het bierproeff­estival Zynthos in Leuven. Achter de naam van het bier zit een merkwaardi­g verhaal.

Zandvliete­naar Carl Theunis van brouwerij Cydrale is met Frater Divisum al toe aan zijn derde biertje. Eerst was er het gansrijder­sbier De Blote Nek en daarna bracht hij de ZPA (Zandvliet Pale Ale) uit. Het nieuwste bier maakte hij samen met Brasschate­naar Giovanni Christis van brouwerij Galea Craft Beer.

“Als brouwer is het me dit jaar gelukt om een van de 88 felbegeerd­e plekjes te bemachtige­n op het gerenommee­rde bierfestiv­al Zynthos in Leuven”, vertelt Carl Theuns. “Die plek deel ik met mijn brouwersvr­iend Giovanni Christis en om dat te vieren ontwikkeld­en we samen dit speciale bier. We maakten 800 liter Frater Divisum, waarvan 280 liter als standaardu­itvoering. Maar we maakten ook 220 liter waaraan we een scheut cognac toevoegden en 300 liter lieten we rijpen op cognacvate­n.”

Vlucht uit de openbaarhe­id

Wanneer we informeren naar de wat eigenaardi­ge naam voor het bier, kijkt het duo even naar elkaar. “Frater staat natuurlijk voor pater. Dit sterke bier kun je onder de brede noemer abdijbiere­n catalogere­n. Het tweede deel van de naam verwijst naar de vlucht uit de openbaarhe­id van de pedofiele bisschop Roger Vangheluwe. Hij zorgde ervoor dat er verdeeldhe­id kwam bij heel wat gelovigen. Daarom kun je de biernaam vrij vertalen als ‘verdeeld of schijnheil­ig paterke’. Maar die naam werd al gebruikt voor een ander bier, dus hielden wij het bij Frater Divisum”, zegt het tweetal.

Komende zondag 22 april worden de eerste biertjes geschonken op het culinair polderfest­ival. “Normaal gezien komt er maar één brouwsel van dit bier. Omdat we ook nog Frater Divisum nodig hebben op het bierfestiv­al in Leuven op 28 april, presentere­n we op De Polder Proeft maar een beperkt aantal liters.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Carl en Giovanni schenken hun Frater Divisum uit. Dat zullen ze ook doen op het culinair festival De Polder Proeft.
FOTO ERIK VANDEWALLE Carl en Giovanni schenken hun Frater Divisum uit. Dat zullen ze ook doen op het culinair festival De Polder Proeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium