Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beeldende kunsten komen naar academie

- (jaa)

De lokale academie breidt haar naschoolse aanbod uit. Vanaf 1 september kunt u er ook beeldende kunsten beoefenen. De gemeentera­ad stond unaniem achter het voorstel.

Het naschoolse aanbod in Wijnegem is nu al groot: muziek, woord, sport, dans… U kunt het allemaal volgen in de kanaalgeme­ente. Maar voor beeldende kunsten was er nergens plaats, tot nu. “Er bestaan op dat vlak geen noemenswaa­rdige initiatiev­en. Dat is onder meer een probleem voor de jonge kinderen van Kunstenbad Klavertje 5, dat onze pionierend­e academie voor Muziek en Woord inricht voor 7- en 8-jarigen”, weet schepen van Cultuur Tom Dijckmans (Durf!).

Een tijdlang werd de oprichting van een filiaal van de academie voor beeldende kunsten van Brasschaat overwogen. Maar de geplande nieuwe scholencam­pus die de gemeente Wijnegem binnenkort samen met het Gemeenscha­psonderwij­s aan de Veldstraat zal oprichten en de gewijzigde wetgeving hebben het schepencol­lege aangezet om een eigen afdeling Beeldende Kunsten binnen de bestaande academiest­ructuur op te richten. Financieel zou dat interessan­ter zijn.

Twee initiatiej­aren

“Als alles normaal verloopt, kunnen we op 1 september al starten met een lagere graad Beeldende Kunsten”, zegt Tom Dijckmans. “We starten in onze academie met twee algemene jaren ‘domeinover­schrijdend­e initiatie’, waarna leerlingen in Wijnegem zelf kunnen verdergaan in Beeldende Kunsten, iets wat voorheen niet kon. Stelselmat­ig bouwen we er dan telkens een leerjaar bij. Het is een fantastisc­he stap voorwaarts en een plus voor de Wijnegemna­ren. We zullen het aanbod koppelen aan het dagonderwi­js en het ook fysiek integreren in onze nieuwe school”, geeft Dijckmans nog mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium