Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Valverde op recordjach­t

- HUGO COOREVITS

Alejandro Valverde Belmonte kan vandaag op de vreselijke Muur van Hoei voor heel groot nieuws zorgen. Sprint ‘De Onverslage­ne’ bergop de tegenstand nog maar eens naar huis, dan is hij een record rijk dat lang stand zal houden. Niemand won ooit een internatio­nale eendagsweg­koers vijf keer op een rij. Het zou de al straffe getallenre­eks van de Spanjaard alleen maar straffer maken.

6Als ‘Balaverde’ bovenop de Chemin des Chapelles nog eens zijn nummertje opvoert, dan zit hij zelfs al aan zes overwinnin­gen. Dat is evenveel als bijvoorbee­ld Costante Girardengo ooit in Milaan - Sanremo en slechts één bloemstuk verwijderd van de zeven van Eddy Merckx in de Primavera.

Al bij Valverdes tweede deelname – nu twaalf jaar geleden – was het raak. De Spanjaard lijkt onoverwinn­elijk, maar in het verleden kon hij ook wel verliezen. In 2007 werd hij in de Waalse Pijl tweede achter Davide Rebellin en in Luik - Bastenaken - Luik tweede achter Danilo Di Luca. Het is vandaag overigens zijn dertiende (!) deelname aan deze WorldTourw­edstrijd.

5Vijf op een rij: dat is nooit eerder gebeurd in een WorldTourw­edstrijd van één dag. Miguel Indurain won wel vijf jaar op een rij de Tour, en Jacques Anquetil zes opeenvolge­nde keren de Grand Prix des Nations, maar dat was dan weer een tijdrit. Roger De Vlaeminck koerste zes opeenvolge­nde eindzeges in Tirreno Adriatico bijeen en Sean Kelly raakte zelfs tot zeven opeenvolge­nde zeges in Parijs - Nice, maar vijf jaar heersen in dezelfde klimkoers? Onuitgegev­en. Al heeft Valverde natuurlijk het geluk dat ASO zweert bij deze finish die sinds 1983 onverander­d is. In de tijd van Eddy Merckx werd nogal gejongleer­d met aankomstpl­aatsen.

9Het aantal zeges dat Valverde dit seizoen al bijeen fietste. Daaronder steken alweer pareltjes als de Ronde van Catalonië, die hij voor de derde keer won, net als de Ronde van Valencia, de Gran Premio Indurain die hij voor de tweede keer won, en als nieuwkomer in zijn serie ook de Abu Dhabi Tour. Als hij aan dit ritme verder wint, dan kan hij op zoek naar zijn persoonlij­k record van zestien overwinnin­gen in één jaar (2004).

10Het aantal overwinnin­gen dat hij behaalde in het Ardense dubbelluik. Sinds zijn vijfde zege van 2017 in de Waalse Pijl is hij Eddy Merckx voorbij, zowel qua overwinnin­gen als qua podiumplaa­tsten (zestien tegen vijftien). De Allergroot­ste strandde op drie zeges in de Waalse Pijl en vijf in Luik - Bastenaken - Luik, waar hij wel nog recordhoud­er is. Alles samen goed voor acht zeges in de Ardennen. Met zeven volgt Moreno Argentin.

Slaagt Valverde in zijn opzet, dan zal hij nog lange tijd geboekstaa­fd blijven als dé man van de Ardennen. Wint hij ook zondag in Luik, dan zet hij zelfs daar de voet naast Eddy Merckx.

4Valverde heeft thuis in zijn trofeeënka­st al vier kunstwerke­n als eindwinnaa­r van de World Tour. In 2004, 2008, 2014 en 2015 won hij deze prestigieu­ze ranking. De afgelopen dertien jaar was een zevende plaats (vorig jaar, waarin hij maar tot juli reed) zijn slechtste resultaat. 2010 en 2011 waren natuurlijk twee blanco-jaren wegens Operación Puerto, de dopingzaak die hem al sinds mei 2006 achtervolg­de. Nu staat hij opnieuw tweede. Hij kan in de Ardennen de grote kloof dichtrijde­n met wereldkamp­ioen Sagan, die met vakantie is.

38De leeftijd van de zoon van een vrachtwage­nchauffeur die vier kinderen (Ivan, Alejandro, Pablo en Natalia) heeft uit twee relaties. Hij verjaart dinsdag. Om de oudste winnaar te worden moet hij wel wachten tot volgend jaar want de Waal Pino Cerami was in 1960 al 38 jaar en 42 dagen.

17Het aantal seizoenen dat Alejandro Valverde al prof is. Het contract met Movistar loopt nog tot 2019. De gebaarde Spanjaard begon zijn carrière in 2002 bij de Kelmeploeg van Vicente Belda, maar sinds 2005 rijdt hij voor de ploeg van manager Eusebio Unzué, die van Caisse d’Epargne overging in Movistar.

135Valverd­e is al een drietal jaar lid van de ‘Club van 100’, waartoe ook generatieg­enoot Boonen behoort. Hij telt in totaal 117 UCI-overwinnin­gen: 60 behaalde hij in zijn eerste leven als coureur. Na zijn schorsing van twee jaar (2010-2011) zit hij al opnieuw aan 57 stuks. De overige achttien behaalde hij in eigen land, waaronder enkele nationale titels. Omdat hij met terugwerke­nde kracht geschorst werd, moest hij in 2015 vijf zeges inleveren, waaronder de eindzege in de Ronde van Romandië.

208Op knieproble­men in 2004 en een sleutelbee­nbreuk in 2006 na werd Valverde gespaard van zware blessures. Tot vorig jaar in de proloog van de Tour, toen hij met hoge snelheid weggleed over olie op het wegdek en snoeihard op de nadar botste. Even werd getwijfeld of het nog goed zou komen met zijn gebroken knieschijf en enkel. Uiteindeli­jk was hij 208 dagen uit competitie, maar op zijn tweede koersdag werd hij in Mallorca alweer derde. Van de 1.013 UCI-koersen die hij sinds 2002 reed, eindigde hij er 506 in de top tien. Met andere woorden: Valverde koerst altijd voor de zege.

0Valverde won wel negen jaar geleden de Ronde van Spanje en haalde podiumplaa­tsen in de drie grote ronden, maar hij heeft nog twee grote gaten in zijn nochtans omvangrijk­e palmares. In zijn WK-collectie zitten twee zilveren en vier bronzen medailles, maar geen goud. Die leemte kan hij in september opvullen in Innsbruck. En dan is er nog die olympische titel waar hij al zo lang naar smacht. Daarvoor moet hij wachten tot Tokio 2020. Dan zal hij de veertig voorbij zijn. Maar misschien is zijn zegehonger tegen dan helemaal gestild.

 ?? FOTO BELGA ?? Een overbekend beeld op de Muur van Hoei: een winnende Alejandro Valverde. Vijf opeenvolge­nde keren juichte de Spanjaard al in Hoei.
FOTO BELGA Een overbekend beeld op de Muur van Hoei: een winnende Alejandro Valverde. Vijf opeenvolge­nde keren juichte de Spanjaard al in Hoei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium