Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer dan een razende gek

Wereldkamp­ioen van ongewone records schittert nu ook in marathon van Boston

- HANS JACOBS

Ooit van Yuki Kawauchi gehoord? Vandaag wordt de 31-jarige Japanner weer op kantoor verwacht, minder dan twee dagen nadat hij onverwacht de prestigieu­ze marathon van Boston won. Ziehier de kleurrijks­te marathonto­pper ter wereld, veelvoudig wereldreco­rdhouder van gewone én minder gewone records. Of kent u nog anderen die achttien per uur lopen in een pandapak?

Een atypische winnaar in atypische omstandigh­eden. In een uitgeregen­de, ijskoude en winderige voorjaarsm­arathon van Boston verzopen, bevroren of waaiden de Afrikaanse langeafsta­ndswonders weg en won Yuki Kawauchi. Yuki wie? De man die de voorbije jaren het ene record aan het andere reeg in marathon- en andere loopwedstr­ijden en die zich net in zijn sas voelt wanneer anderen pijn lijden. Die Yuki dus.

Zo is de Japanner officieus wereldreco­rdhouder van de Marshfield Road Runners Marathon. Op nieuwjaars­dag won hij die in 2u18’59”... bij -23 graden Celsius, goed voor de koudste marathon die onder de 2u20’ gelopen werd. Die wedstrijd winnen was niet moeilijk, aangezien hij de enige was die het 42 kilometer uithield. “Ik dacht dat het niet kouder was dan -13 graden”, klonk het achteraf.

In de marathon van Boston droeg hij, in tegenstell­ing tot de anderen, geen overjasje maar enkel armstukken en handschoen­en. “Voor mij waren die omstandigh­eden de beste die ik mij kon indenken. Al denk ik dat er niemand geld op mij had ingezet.”

Sneller dan de beste Belg

Voor wie nu denkt dat hij de zoveelste clown in het langeafsta­ndscircuit is die alleen presteert in uitzonderl­ijke omstandigh­eden: die heeft wel en geen gelijk. Wel als clownesk synoniem is voor de vreemde vogels die lopen in nogal opvallende outfits. Zo liep Kawauchi de halve marathon in zijn woonplaats Kuki in... een pandapak. Maar dat hij een pannenkoek zou zijn: neen, dat niet. In zijn pandapak klokte de Japanner af na 1u10’03”. Ofwel: achttien kilometer per uur. Zelfs in een normale lopersoutf­it is dat razendsnel. Hij eindigde, tussen alle lopers die geen pandapak droegen, als tweede.

En enkele jaren geleden leek het een vreemd gezicht toen een man in een pak met das en hemd in de voorste gelederen startte in diezelfde halve marathon, normaal het vak voorbehoud­en aan de toppers. Die startposit­ie was gerechtvaa­rdigd: Kawauchi liep toen, in driedelig pak, de halve marathon in 1u06’42”, ofwel aan negentien kilometer per uur. Daarmee is hij wereldreco­rdhouder halve marathon in een maatpak. Andere ‘wereldreco­rds’ op zijn naam: 26 marathons onder de 2u12’ en 79 marathons onder de 2u20’.

Ook zijn persoonlij­k record mag er zijn: 2u08’14”. Dat is bijna twee minuten sneller dan de beste marathon-Belg van dit ogenblik, Europees topper Koen Naert, die vorig jaar achtste eindigde in de marathon van New York.

En dat allemaal terwijl Kawauchi niet eens profatleet is. Vandaag wordt hij weer verwacht op de prefectuur van het Japanse Saitama, waar hij secretaria­atsmedewer­ker in een school is. Omdat hij een vaste regeringsj­ob heeft, mag hij geen geld van sponsors aannemen. Zijn prijzengel­d mag hij wel houden. Kawauchi werkt er overigens 40 uur per week, elke weekdag van 13.00u tot 21.00u. In de voormiddag loopt hij zo’n twee uur, na zijn werk doet hij in zijn thuis op zijn kamer fitnessoef­eningen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wind, regen en ijskoud: de Japanner Yuki Kawauchi voelde zich in zijn sas in de marathon van Boston.
FOTO PHOTO NEWS Wind, regen en ijskoud: de Japanner Yuki Kawauchi voelde zich in zijn sas in de marathon van Boston.
 ?? FOTO RR ?? Een clown in een pandapak. Dan wel een hele snelle clown.
FOTO RR Een clown in een pandapak. Dan wel een hele snelle clown.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium