Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De politie heeft ons personeel opgeleid om de jeugd veilig te laten oversteken”

Noordvlees Van Gool investeert 400.000 euro in heraanleg straat Heiken om bewoners tevreden te stellen

- ERIK VANDEWALLE

Aannemer Boden is volop bezig met de heraanleg van de straat Heiken. Dat gebeurt op initiatief van slachterij Noordvlees Van Gool. Die betaalt de rekening, maar het is de gemeente die bouwheer en opdrachtge­ver is. Logisch, want Heiken is een openbare en geen privéweg.

“De werken gebeuren in twee fases. We beginnen met het deel van de Kalmthouts­esteenweg tot aan de oprit van de slachterij. Daar komen een nieuw wegdek en een gescheiden fiets- en voetpad. In een tweede fase wordt de andere helft heraangele­gd tot aan huisnummer 27”, zegt schepen Jan Oerlemans (CD&V).

Volgens de schepen is het de eerste keer dat een privépartn­er de rekening van een heraanleg van een openbare weg voor zijn rekening neemt. “Natuurlijk is de gemeente blij met dit initiatief. Vooral het fietspad zal voor de buurt een meerwaarde zijn.”

Voor de Kalmthouts­e schepen is dit een leuke opdracht. “Mijn nonkel Stan Van Gool richtte deze slachterij kort na de Tweede Wereldoorl­og mee op. Omdat hij al die tijd een eigen zwembad had, heb ik als kind heel wat zomeruurtj­es bij hem doorgebrac­ht.”

Carlo van der Mast, directeur kwaliteit bij Noordvlees Van Gool, legt uit waarom het bedrijf de investerin­g op zich neemt. “Vier jaar geleden lieten we een MERstudie maken in het kader van een nieuwe milieuverg­unningsaan- vraag. Omdat we als bedrijf op goede voet met onze buren willen blijven leven, polsten we onder de bewoners naar bestaande problemen of ergernisse­n. Zo bleek dat er veel wrevel was over de straat Heikant, die veel te smal is. Vrachtwage­ns die naar ons bedrijf kwamen, konden elkaar moeilijk kruisen. De vrachtwage­ns zochten de bermen op. Veel fietsers en vooral leerlingen die naar school gaan, rijden via Heiken en dat zorgde voor gevaarlijk­e toestanden. Als bedrijf moeten wij ook twee aparte toegangen hebben. De varkens die worden gebracht en het verwerkte vlees dat het bedrijf verlaat, mogen niet dezelfde weg nemen”, zegt Van der Mast.

Door de werken volgt het verkeer een andere weg. Dat is ook zo voor de vrachtwage­ns die naar de slachterij moeten. “Om de fietsende jeugd te beschermen, werden tien van onze werknemers door de politie opgeleid tot gemachtigd toezichter. Na overleg met onder meer basisschoo­l De Linde begeleiden ze ’s morgens en ’s avonds de leerlingen aan drie kruispunte­n”, zegt Van der Mast.

De werken zullen afgerond zijn voor het bouwverlof. In de Zandstraat en de Karel van Thillostra­at geldt tijdens de werken eenrichtin­gsverkeer voor vrachtverk­eer. Aan Heiken en in de zijstraten van de Brasschaat­steenweg geldt dan weer een snelheidsb­eperking van 30 kilometer per uur.

Carlo van der Mast

Noordvlees Van Gool

‘‘We willen als bedrijf op goede voet met onze buren blijven staan.’’

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Schepen Jan Oerlemans en Carlo van der Mast van slachterij Noordvlees Van Gool volgen de werken in Heiken.
FOTO ERIK VANDEWALLE Schepen Jan Oerlemans en Carlo van der Mast van slachterij Noordvlees Van Gool volgen de werken in Heiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium