Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We móéten dit werk doen, voor de generaties die na ons komen”

Kempens Landschap bezig met dossiers om natuur en erfgoed in acht gemeenten te bewaren

- FILIP SPOELDERS

Kempens Landschap, dat twintig jaar geleden werd opgericht, is nog maar goed zes jaar actief in de Antwerpse zuidrand. In die tijd kon het wel al enkele lijvige dossiers ontwarren om de bewoners groen en rust te bieden.

Met druk van de stad Antwerpen en de vele verkeersad­ers is de zuidrand een dichtbevol­kte regio. Natuurgebi­eden om even te onthaasten of om te genieten van erfgoed liggen niet voor het grijpen. Maar met de inzet van Kempens Landschap, in samenwerki­ng met de gemeenten, is er momenteel ongeveer 187 hectare in de zuidrand dat de landschaps­vereniging bewaart als open ruimte of erfgoed. De gronden of het patrimoniu­m zijn meestal in eigendom, worden gehuurd of krijgen expertise van Kempens Landschap.

“Twintig jaar geleden begonnen we in het arrondisse­ment Turnhout met vier doelstelli­ngen: natuur behouden, open ruimte behouden, erfgoed bewaren en domeinen op een creatieve manier aan de gemeenscha­p teruggeven door recreatie. Geleidelij­k aan sloten meer gemeenten bij ons aan voor een samenwerki­ng. We waren al langer aan het werk in Borsbeek en Boechout, toen we in 2013 bericht kregen dat we ook richting de Antwerpse zuidrand mochten opschuiven”, zegt Philippe De Backer, de directeur van Kempens Landschap.

Onthaasten

Vijf jaar later werkt de vereniging aan verschille­nde dossiers in acht gemeenten in de regio. “We zagen snel dat ook in deze omgeving uitdaginge­n voor ons waren weggelegd. Grote groendomei­nen zijn een zege, maar mensen zijn steeds vaker op zoek naar leuke ontspannin­gsmogelijk­heden dicht bij huis. Erfgoed en landschapp­en maken ongetwijfe­ld een verschil in een regio als de onze, om te onthaasten. In Borsbeek hebben we er bijvoorbee­ld voor ge- zorgd dat wandelaars ongestoord twee uur kunnen doorwandel­en. Als dat kan in de meest dichtbevol­kte gemeente van Vlaanderen, dan moet er op veel andere plaatsen ook iets mogelijk zijn. Voor Borsbeek is er trouwens nog een mooie aankoop op komst. Belangrijk is wel dat we kunnen samenwerke­n met de lokale gemeenten. Zij moeten achter de projecten staan.”

Met de Koude Beekvallei, het Mortselse Fort 4, kasteeldom­ein Hof ter Linden en de Sint-Bernardusa­bdij heeft de streek ten zuiden van Antwerpen enkele parels die mogen rekenen op de inbreng en kennis van Kempens Landschap. “Met de juiste stappen zullen we de volgende jaren nog belangrijk­e dossiers een duw in de rug kunnen geven. Voor onze, maar zeker voor de volgende generatie is het belangrijk om ons samen in te zetten voor dit behoud”, besluit De Backer.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Het Vredesbos in Boechout zal met 1,2 hectare worden uitgebreid.
FOTO DIRK KERSTENS Het Vredesbos in Boechout zal met 1,2 hectare worden uitgebreid.
 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Hof ter Linden in Edegem.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Hof ter Linden in Edegem.
 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Fort 4 in Mortsel.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Fort 4 in Mortsel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium