Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Herstelde kilometerp­aal uit 1843 aanleiding tot groot feest aan kerk

Werkgroep Emblem Leeft onthult zaterdag stukje geschieden­is in dorpscentr­um

-

Enkele grafzerken van Emblemse pastoors en een kilometerp­aal die ooit langs de Oostmalses­teenweg stond, worden komende zaterdag om 14.30u onthuld bij de kerk. Het is een initiatief van de werkgroep Emblem Leeft.

Frans Marivoet, die de werkgroep mee opstartte, beet zich vast in de geschieden­is van de steenweg tussen Lier en Oostmalle. “Die verbinding werd in 1844 de eerste verharde weg van Emblem, toen nog Emblehem”, zegt Marivoet. “Eerder hebben we al twee kilometerp­alen die langs die weg stonden gerestaure­erd en opnieuw geplaatst. Nu hebben we, dankzij Paul Hendrickx, de paal nummer zeven aan de Tappelbeek in zijn vroegere glorie kunnen herstellen. Het getal zeven geeft de afstand weer van dat punt tot in het Lierse centrum. De paal dateert wellicht

Frans Marivoet

Werkgroep Emblem Leeft

‘‘Het getal 7 geeft de afstand weer tot in het Lierse centrum. De paal kostte de gemeente in 1843 20 frank.’’

uit 1843 en kostte toen 20 frank.”

Samen met de zerken van enkele pastoors en notabelen krijgen die herinnerin­gen aan een ver verleden een ereplaats aan de Emblemse kerk. Zaterdag zullen ze feestelijk worden onthuld door pastoor Jan Helsen. Belangstel­lenden mogen na de plechtighe­id mee toasten in het dorpscafé.

Emblem Leeft wil meer zijn dan een groepering die alleen naar het verleden kijkt. “We willen graag dat Emblem een dorp blijft”, zegt Frans Marivoet nog. “We willen ook iets te zeggen hebben over de mobiliteit en de ruimtelijk­e ordening. We betreuren het dat de betrokken inwoners geen inspraak kregen bij de heraanleg van de Oostmalses­teenweg, tussen de Kreupelstr­aat en de Tappelbeek. We zitten midden in de Netevallei en daar bestaan allerlei plannen rond. Er worden signaalgeb­ieden aangeduid, die af en toe zullen overstrome­n. Met die stroken kan veel gebeuren en ze liggen dicht bij de dorpskern. Dat biedt mogelijkhe­den om het dorp meer leefbaar te maken. Emblem Leeft wil van dichtbij betrokken worden tijdens het ontwerpen van die plannen. Dat is een unieke kans om het dorp vorm te geven voor de volgende decennia.”

 ?? FOTO SYLVAIN LIEKENS ?? Paul Hendrickx en Frans Marivoet bij de opgefriste kilometerp­aal 7.
FOTO SYLVAIN LIEKENS Paul Hendrickx en Frans Marivoet bij de opgefriste kilometerp­aal 7.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium