Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kweek speciaal bladluizen voor hen”

Dirk heeft zowat de grootste collectie pijlgifkik­kers in de provincie

- PATRICK VAN DYCK

Met een terrariums­telling van vijftien toon- en zeven kweekterra­ria mag Dirk Verlinden zich tot een van de grootste verzamelaa­rs van pijlgifkik­kers uit onze provincie noemen. “Al mijn hele leven ben ik in de ban van amfibieën”, zegt de 52-jarige Boechouten­aar.

“Als kleine jongen was ik al gefascinee­rd door kikkers, padden, wormen, slakken, slangen en vissen”, herinnert Dirk Verlinden zich. Uren bracht de kleine Dirk door in de buurt van vijvers, poelen, vesten en kanalen. “Op mijn vijftiende kocht ik mijn eerste terrarium. Daarin hield ik slangen en hagedissen. Ik kweekte ook mijn eigen muizen. Mijn slangen en hagedissen moesten toch ook te eten krijgen.”

De stank in het appartemen­t was soms niet te harden. “Mijn ouders waren niet echt fan van mijn reptielen en nog minder van de stank van de muizen. Met pijn in het hart heb ik alles moeten afbreken.” De terraria verdwenen, maar de passie bleef. Drie jaar geleden begon Dirk met de bouw van een terrariums­telling over de volledige breedte van zijn huis.

Eigen kweek

“Inmiddels heb ik een 35-tal exotische kikkers”, zegt Dirk. “Enkele heb ik gekocht, maar de meeste kweek ik zelf. Dat is geen sinecure. Kikkers moeten zich echt goed in hun vel voelen voordat ze voor een nageslacht zorgen. Omdat de populatie onder mijn dieren snel toeneemt, denk ik dat ze zich goed voelen.”

Het proces van kikkerei over dikkop naar kikker duurt ongeveer drie maanden. “Al die tijd is het belangrijk dat je hen optimaal verzorgt. Een temperatuu­r van 25 graden, een luchtvocht­igheid van 80 tot 90% en een gevarieerd menu zijn belangrijk om de kikkers te vriend te houden”, legt Dirk uit. Alle ingrediënt­en op het kikkermenu kweekt Dirk zelf. “Fruitvlieg­en, bladluizen, springstaa­rten, tropische pissebedde­n of kevers, alles wordt hier ten huize Verlinden gekweekt.”

Naar Suriname

Of dit een dure hobby is? “Wat is duur”, zucht Dirk. “Een Pijlgifkik­ker kost 50 euro. Voor het onderhoud en het voedsel moet je rekenen op een 150-tal euro per maand. Wie op café gaat, doet meer geld op.” Het is vooral de kleurenpra­cht die hem zo aanspreekt. “Een echte band met je kikker is er natuurlijk niet. Hoewel het wel heel jammer is wanneer een exemplaar sterft.”

Dirk spendeert iedere dag ruim een uur aan zijn hobby. “Gelukkig houdt mijn partner Christel evenveel van die beesten als ik.”

Volgend jaar trekt het koppel naar Suriname. “Om er de pijlgifkik­kers in het echt te zien. Ik doe mijn best om ieder terrarium zo mooi mogelijk te maken, maar in hun natuurlijk­e biotoop zijn de kikkers natuurlijk het mooist.”

Of Dirk nog een goede raad heeft voor mensen die zin krijgen om ook te starten met een verzamelin­g kikkers? “Overloop eerst alle voor- en nadelen. De diertjes vragen heel wat verzorging. Voor een hond of een kat ga je gewoon naar de winkel om eten te kopen. Bij kikkers moet je zelf zorgen voor een gevarieerd menu.”

Ook je partner speelt een belangrijk­e rol. “Sta je niet beiden achter deze passie, begin er dan niet aan. Het is niet de bedoeling dat kikkers een relatie laten springen.”

 ?? FOTO'S PATRICK VAN DYCK ?? Dirk Verlinden met een van zijn 35 exotische kikkers.
FOTO'S PATRICK VAN DYCK Dirk Verlinden met een van zijn 35 exotische kikkers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium