Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Macron wil dat Europa versnellin­g hoger schakelt

Verzwakte Merkel en succes euroscepti­ci spelen de Franse president parten

- (krs)

“Het échte Frankrijk is terug”, zei voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, na de langverwac­hte toespraak van Emmanuel Macron in het Europees Parlement. Al beseft de Franse president beter dan wie ook dat de sputterend­e Frans-Duitse motor en het groeiende euroscepti­cisme Europa dreigen te verlammen. Hoog tijd om een versnellin­g hoger te schakelen en “tastbare resultaten” te boeken.

Macron speelde gisteren een thuismatch in Straatsbur­g, de stad waar hij studeerde en in de ban raakte van zijn tweede grote liefde: Europa. Die liefde heeft hij nogmaals beleden: “Europa mag zich niet laten verlammen”, zei hij. “Onze verdeeldhe­id lijkt soms groter dan wat ons verenigt.”

“Ik wil niet behoren tot een generatie van slaapwande­laars die haar eigen verleden vergeten is, maar tot een generatie die ervoor kiest haar democratie te verdedigen.” Die niet mis te verstane vingerwijz­ing naar het oprukkende nationalis­me leverden Macron een staande ovatie op.

Belasten van technologi­ereuzen

De president riep de aanwezigen op om nog voor de Europese verkiezing­en van mei volgend jaar “tastbare resultaten” te boeken. Zo pleitte hij voor een Europees programma dat lokale overheden die vluchtelin­gen opvangen financieel steunt, toonde hij zich een voorstande­r van het belasten van technologi­ereuzen als Google en Facebook en wil hij de auteursrec­hten beter beschermen.

Bijna één jaar nadat hij president is geworden, weet Macron dat er van zijn ambitieuze Europese hervorming­splannen nog niet veel in huis is gekomen. Meer nog: de broze Duitse regeringsc­oalitie en de overwinnin­gen van euroscepti­sche partijen in Italië, Oostenrijk en Hongarije lijken de president stokken in de wielen te steken. En daar kan zijn belofte dat Frankrijk bereid is meer bij te dragen aan de nieuwe Europese begroting “op voorwaarde dat die helemaal hertekend wordt” niet veel aan veranderen.

Tenzij zijn bezoek later deze week aan de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel alsnog de Frans-Duitse motor aan de praat krijgt. Macron moet dan wel Merkels intern verdeelde partij CDU zien te overtuigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium