Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Henry De Vos meet diepte van Schelde

Vlaamse overheid investeert 2,2 miljoen euro in constructi­e hydrografi­sch vaartuig

- CHRISTOF WILLOCX

De Vlaamse overheid heeft dinsdag een nieuw hydrografi­sch vaartuig op de Schelde losgelaten. De boot meet de diepte van het water op verschille­nde plaatsen in de rivier, zodat kapiteins hun schepen vlot langs hinderniss­en kunnen loodsen.

Het nieuwe hydrografi­sche vaartuig werd genoemd naar Henry De Vos, een Antwerpena­ar die van 1929 tot 1952 commissari­s van de Scheldevaa­rt was.

Het vaartuig zal elke dag dieptemeti­ngen in de Schelde doen. Die metingen worden verzameld op een digitale kaart, die aan boord van schepen kan worden gebruikt.

Op de kaart is te zien hoe diep de Schelde op elke plaats is. De kaart is dus eigenlijk een gps voor elke kapitein, die dankzij de aanduiding­en op de kaart weet waar de Schelde diep genoeg is om te varen en waar niet.

Vloot

Het schip heeft 2,2 miljoen euro gekost en vervangt een oud vaartuig dat uit roulatie wordt genomen. 1,8 miljoen euro van de investerin­g werd opgehoest door Vloot, een rederij die gespeciali­seerd is in het maken van vaartuigen voor de overheid. De rest van het bedrag werd betaald door het Agentschap Maritieme Dienstverl­ening en Kust, dat net als Vloot deel uitmaakt van de Vlaamse overheid.

De Henry De Vos zal vooral worden ingezet op de Schelde in de richting van Antwerpen. Het vaartuig zou zo’n twintig jaar moeten meegaan.

Enkele andere hydrografi­sche vaartuigen worden al jaren ingezet om elders de diepte van de Schelde, van Antwerpen tot Wintam, te meten.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Dit nieuwe vaartuig meet de diepte van de Schelde.
FOTO VICTORIANO MORENO Dit nieuwe vaartuig meet de diepte van de Schelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium