Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Parachutes­prong stond niet op mijn bucketlist”

Wim De Vilder overwint hoogtevree­s voor het goede doel

- TOM DE LEUR www.iedereente­genkanker.be

Vijftien jaar nadat nieuwsanke­r Wim De Vilder (48) van Het Journaal in bloot bovenlijf op een metersgrot­e affiche heeft gestaan, komt hij opnieuw uit zijn pijp in de strijd tegen kanker. Zijn kleren houdt hij dit keer aan, want De Vilder springt ondanks zijn hoogtevree­s uit een vliegtuig.

Of hij het liedje Ik spring

uit ’n Vliegmachi­en al uit het hoofd kent? Wim De Vilder lacht: “Alleen maar

om jou te zien? Ik kan het liedje misschien uit mijn koptelefoo­n laten komen, vlak voor ik mijn sprong waag. Eddy Wally in mijn oren, zou dat een goed idee zijn?” Het nieuwsanke­r van

Het Journaal is een van de vele bekende gezichten die een uitdaging aangaan om geld in te zamelen voor Iedereen tegen Kanker. Voor 2.000 euro stort De Vilder zich uit een vliegtuig. Ondanks zijn hoogtevree­s. “Al weet ik niet of die hoogtevree­s gaat spelen bij een parachutes­prong. Vliegangst heb ik niet, en ik heb wel een keer met een parapente gevlogen. Dat was niet zo aangenaam. Ik kon de afstand met de grond niet zo goed inschatten en werd ook misselijk van al dat geschommel. Ik was blij dat ik weer beneden stond.”

Journaal met alleen goed nieuws

Aanvankeli­jk had De Vilder voor zichzelf een andere uitdaging in gedachten: op een drukke plaats live een uitzending van Het Journaal verzorgen met alleen maar goed nieuws. “Dat vonden ze niet echt een uitdaging (lacht). Toen vroeg mijn hoofdredac­teur of ik geen hoogtevree­s had. Voor ik het wist, wilden ze mij uit een vliegtuig laten springen. Ik heb er één nacht van wakker gelegen en ja gezegd. Ik heb wel gevraagd of ze mij konden laten weten wat de mogelijke bijwerking­en waren van zo’n sprong. Kun je misselijk worden of hoogtevree­s krijgen, dat soort dingen. Op die vragen heb ik eigenlijk nooit een antwoord gekregen (lacht). Ik ben nogal een controlefr­eak en kan moeilijk loslaten. Dit is in alle opzichten een sprong in het diepe. Een parachutes­prong stond echt niet op mijn bucketlist, hoor.”

Het is niet de eerste keer dat Wim De Vilder zijn comfortzon­e verlaat voor de strijd tegen kanker. In 2003 stond hij in zijn blootje te blinken naast Katja Retsin en Jean Bosco Safari op een metersgrot­e affiche met de tekst “Speel niet met je lichaam”. Naar de onderkant van De Vilder had Vlaanderen het raden, maar vijftien jaar geleden was het toch niet evident: “Er was toch wat kritiek dat een nieuwsanke­r van de openbare omroep zoiets deed.”

In 2007 liet De Vilder dan weer

een aantal trommelvli­ezen scheuren toen hij I Wanna Hold Your

Hand van The Beatles zong met collega’s Karel Vannieuwke­rke, Lieven Verstraete en Paul D’Hoore. “Maar ik heb vorig jaar met evenveel plezier in het telefoonpa­nel van Iedereen tegen Kanker gezeten. Als mensen weten wie ze aan de lijn krijgen, vertellen ze echt pakkende verhalen.”

Voor gek verklaard

De parachutes­prong van De Vilder staat op 23 mei gepland, een paar dagen voor de slotshow op 27 mei. “Of dit het gevaarlijk­ste is dat ik ooit gedaan zal hebben? Ik heb in China de Tiger Leaping Gorge gedaan, een trekking door de bergen. De gids stuurde ons langs een route waar ze iets eerder stukken rots hadden opgeblazen om nieuwe wegen aan te leggen. Die arbeiders verklaarde­n ons voor gek, het was echt crazy. Dan is een parachutes­prong veiliger, denk ik. En als het slecht afloopt, is het een mooie manier om te gaan (lacht). Bovendien moeten we die strijd tegen kanker blijven voeren. Ik zit op een leeftijd waarop heel wat mensen hun ouders verliezen, ook aan kanker. Een heel goede vriendin heeft er beide ouders aan verloren, een vriend vertelde me vorige week dat zijn vader terminaal was, terwijl hij zijn moeder al verloren heeft. Voor die mensen doe ik dit ook.”

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS FOTO GUY PUTTEMANS ?? Wim De Vilder.
Samen met enkele van de andere deelnemers.
FOTO GUY PUTTEMANS FOTO GUY PUTTEMANS Wim De Vilder. Samen met enkele van de andere deelnemers.
 ?? FOTO RR ?? Het nieuwsanke­r samen met Katja Retsin en Jean Bosco Safari tijdens een vorige campagne in 2003.
FOTO RR Het nieuwsanke­r samen met Katja Retsin en Jean Bosco Safari tijdens een vorige campagne in 2003.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium