Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vroeger rijke gemeenscha­p, nuveel armoede

- (mf)

Dankzij Goed Volk van Jeroen Meus leerde heel België de broers van het Joodse restaurant Hoffy’s kennen. Dankzij de CD&V-lijst kent iedereen nu ook Aron Berger. De chassidisc­he joodse gemeenscha­p houdt zich aan strenge religieuze regels, maar de combinatie met politiek is niet zo evident.

Als er één straat is waar je wordt ondergedom­peld in de Joodse samenlevin­g, dan is het de Lange Kievitstra­at in Antwerpen wel. Het was daar, in restaurant Hoffy’s, dat Jeroen Meus een paar dagen doorbracht voor het Eén-programma Goed Volk, waarin hij gesloten gemeenscha­ppen beter probeerde te leren kennen door ervoor te gaan koken. Het is ook daar dat gidsen groepen rondlei- den om hen iets te vertellen over de Joodse cultuur.

Maar los daarvan is de Joodse gemeenscha­p in Antwerpen vrij gesloten. Van de naar schatting 25.000 tot 30.000 joden in de stad is de helft chassidisc­h, een kwart modern orthodox en een kwart liberaal niet praktisere­nd.

De ultraortho­doxe joden houden zich aan strenge regels: koosjer eten, geen elektricit­eit gebruiken op sabbat (zaterdag), pruiken en rokken voor de vrouwen, geen les over Darwin op school, jongens en meisjes gescheiden, geen tv en geen smartphone en huwelijksk­andidaten worden zorgvuldig geselectee­rd voor ze aan elkaar worden voorgestel­d.

Moeilijk verenigbaa­r

Professor Ludo Abicht, kenner van de Joodse cultuur, schat het aantal ultraortho­doxe joden op zo’n 12.000. Hij was toch verbaasd met Aron Berger als naam voor de CD&V-lijst. “Bijna alle partijen zoeken joodse kandidaten en de CD&V had dat nog niet. Maar dat de partij met Aron Berger met iemand uit die ultraortho­doxe hoek komt, verbaast me wel. Mensen mogen doen wat ze willen, maar als iemand vrouwen

geen hand geeft, vrouwen niet aankijkt of niet naast menstruere­nde vrouwen wil zitten, dan lijkt me dat moeilijk verenigbaa­r met de principes van de CD&V.”

Hoge werklooshe­id

Een van de problemen van de chassidisc­he gemeenscha­p in Antwerpen is de armoede. Exacte cijfers zijn er niet, maar de werklooshe­id wordt wel geschat op 30%. De Koninklijk­e Vereniging voor Joodse Weldadighe­id, beter bekend als de Centrale, begeleidt mensen met problemen. “We zien dat die armoede stijgt, maar we begeleiden ook mensen die een eigen zaak opstarten. De maatschapp­ij staat niet altijd open voor orthodoxe joden. Vrouwen hebben het wat dat betreft gemakkelij­ker dan mannen, omdat je bij hen hun geloofsove­rtuiging niet meteen ziet door het uiterlijk”, vertelt directeur Alexander Zanzer.

Vroeger werkten er veel Joden in de diamant, maar dat ‘ambacht’ is voor een groot deel uitgestorv­en en een deel van de handel werd overgenome­n door de Indiërs. “Niet iedereen kan of wil een andere job vinden. Maar zelfs wie werkt, kan in armoede belanden. Zeker als je meer dan drie kinderen hebt. Dat is de tragedie van deze tijd.”

Advocaat, socioloog en professor Joods recht Henri Rosenberg is kritisch voor de orthodoxe gemeenscha­p. “Sinds de jaren tachtig is die diamanthan­del al aan het verdwijnen, daar is onze gemeenscha­p blind voor geweest. Vroeger waren de Antwerpse Joden zo welvarend dat ze mensen overal ter wereld konden helpen. Het is een schande dat we ons nu moeten richten op onze eigen mensen. Elke week worden er honderden gratis maaltijden uitgedeeld, zo hoog is de nood.”

Rosenberg maakt zich ook zorgen over de radicalise­ring van de orthodoxe gemeenscha­p. “In mijn tijd was ik een orthodoxe jood, nu al bijna niet meer, terwijl ik niet veranderd ben. Dat gebeurt ook bij katholieke­n en moslims, maar het is wel zorgwekken­d.”

Rosenberg staat vrij alleen met zijn kritiek. “Ik denk dat meer mensen die analyse wel maken, maar men wil dat niet zien of horen. De sociale controle is zeer groot. Dat is meteen een van de obstakels op weg naar een oplossing.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Een blik op de Joodse buurt.
FOTO DIRK KERSTENS Een blik op de Joodse buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium