Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jonge generatie is geïnformee­rd”

-

De jonge generatie Antwerpena­ars van Marokkaans­e en Turkse afkomst treedt de conclusies van het onderzoek bij. “Ik ervaar dat veel jongeren eerder de traditione­le partijen beu zijn”, zegt opiniemake­r Saïd El Kaouakibi. “Vooral sp.a heeft door het hoofddoekv­erbod in Antwerpen zeer veel krediet verloren bij de moslims, en dat blijft hangen. Wie een anti-establishm­entpartij zoekt, komt in Vlaanderen uit bij Groen, wegens een gebrek aan alternatie­ven. In Nederland heb je dat wel met bijvoorbee­ld de partij DENK.”

Volgens activiste Sarah El Massaoudi is de jongere generatie vooral beter geïnformee­rd over de politiek. “Ze gaat dan ook meer politiek ‘shoppen’”, zegt El Massaoudi. “Bij onze ouders en grootouder­s was het toch eerder omdat iemand ze zei dat ze op sp.a moesten stemmen. Ze zijn dat blijven doen. Maar er zijn steeds meer jongeren die een diploma behaalden of een eigen zaak startten en dus een betere sociaal-economisch­e achtergron­d hebben. Zij zullen zich misschien ook meer aangesprok­en voelen door N-VA en Open Vld.”

Voor Yakub Yardimci, maar ook El Massaoudi en El Kaouakibi, is de afkomst van een kandidaat geen reden om op hem of haar te stemmen. “Te veel mensen zijn teleurgest­eld in kandidaten van bijvoorbee­ld Turkse afkomst”, zegt Yardimci. “Wat bij de eerste generatie vooral de belangrijk­ste reden was om op zo’n kandidaat te stemmen? Omdat ze de familie kenden of dat die uit de buurt kwam. Ondertusse­n leerden veel mensen hun les. Er wordt nu gekeken naar de kwaliteite­n van de kandidaat, los van de afkomst.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium