Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je zou bijna goesting krijgen om naar de les te gaan”

Leerlingen Groenendaa­lcollege zitten vanaf deze week op de schoolbank­en in gerenoveer­d kasteel

- ANNE JANSEN

Een deel van de leerlingen van het Groenendaa­lcollege krijgt vanaf deze week les in het 19deeeuwse kasteel op het groene schoolterr­ein. Het gebouwtje werd een jaar lang volledig opgekalefa­terd, tot vreugde van de leraren én leerlingen. “Een oude sfeer in een modern ogend gebouw, dat is tof.”

Het Groenendaa­lcollege in de Gagelvelde­nstraat in Merksem lijkt een school zoals alle andere, maar niets is minder waar. In het midden van het domein ligt een grote vijver met erachter een kasteeltje. Daar krijgen de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar vanaf deze week les. “De leerlingen hielpen deze week trouwens mee te verhuizen”, zegt directeur Geert De Sitter.

Het kasteel Groenendae­l staat er sinds 1867 en was vroeger een internaat. De leerlingen van het Groenendaa­lcollege volgden er vroeger ook al les, maar het gebouw voldeed niet meer aan de veiligheid­seisen. Het kasteel is indrukwekk­end gerenoveer­d. Er werden zoveel mogelijk oude elementen behouden. Onder meer de glas-in-loodramen in de oude kapel bleven zoals ze waren. De renovatie heeft ongeveer een jaar geduurd.

In het kasteel zijn onder meer zestien leslokalen, een multifunct­ionele ruimte en een dubbel computerlo­kaal te vinden. Het gebouw is symmetrisc­h. De eerste en tweede verdieping kenmerken zich door een gang met zijvleugel­s en torens. Die torens zullen dienstdoen als vergaderru­imten.

Door de grote ramen in het kasteel zijn alle ruimtes heel licht. “Dat is heel fijn”, zegt Annemie Defoort, lerares geschieden­is en esthetica. “Ik heb ook al in het kasteel lesgegeven toen het nog niet gerenoveer­d was, maar het is echt niet meer te vergelijke­n met hoe het was.”

De oude kelder van het gebouw is nu een polyvalent­e ruimte met uitzicht op de tuin. De leerlingen kunnen er onder meer eten. “Ik ben hier blij mee”, zegt Jacques Amoako, leerling in het vijfde jaar economie-moderne talen. “Het kasteel heeft een oude sfeer, maar oogt toch modern. In zo’n setting zou je bijna goesting krijgen om naar de les te gaan”, lacht hij.

In de toekomst wil de school samen met Fitclass een fitnessrui­mte openen in de kelder. Overdag willen ze die ruimte beschikbaa­r stellen voor personeel en leerlingen en ’s avonds voor buren.

Momenteel krijgen 180 leerlingen les in het gebouw. Omdat ze verwachten in de toekomst nog meer leerlingen te krijgen én omdat er nog ruimte over is, zullen waarschijn­lijk nog meer leerlingen les krijgen in het gebouw. In oktober vindt de officiële opening van het gerenoveer­de kasteel plaats.

Annemie Defoort

Lerares geschieden­is en esthetica

‘‘Vroeger heb ik al lesgegeven in het kasteel, maar toen was het nog niet gerenoveer­d. Het valt nu niet meer te vergelijke­n.’’

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De leerlingen van het Groenendaa­lcollege krijgen vanaf deze week les in het kasteel op het schooldome­in.
FOTO DIRK KERSTENS De leerlingen van het Groenendaa­lcollege krijgen vanaf deze week les in het kasteel op het schooldome­in.
 ??  ?? De volledig vernieuwde trappenhal.
De volledig vernieuwde trappenhal.
 ??  ?? De glas-in-loodramen in de kapel bleven behouden.
De glas-in-loodramen in de kapel bleven behouden.
 ??  ?? Lerares Annemie Defoort en directeur Geert De Sitter voor het Merksemse stuk erfgoed. De renovatie is bijna afgerond.
Lerares Annemie Defoort en directeur Geert De Sitter voor het Merksemse stuk erfgoed. De renovatie is bijna afgerond.
 ??  ?? Jacques Amoako, leerling in het vijfde jaar economiemo­derne talen.
Jacques Amoako, leerling in het vijfde jaar economiemo­derne talen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium