Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WEETJES De heilige graal van Japan

- (pmm)

Japan was vermoedeli­jke het eerste land in de geschieden­is dat een gescheiden riolerings­systeem had. Terwijl in Europa de pot op straat werd gelegd, werden toiletten al hygiënisch gereinigd.

Japanse toiletten hebben vaak regelbare waterstral­en en warme luchtblaze­rs, verwarming van de bril en afstandsbe­diening om die omhoog te zetten. De nieuwste modellen gebruiken daarvoor sensoren. Sommige maken ook muziek.

Het duurste Washlet-toilet kost 10.000 euro, maar die heeft dan ook een massagefun­ctie. Er zijn versies met braille en met grote knoppen op het bedienings­paneel voor oudere mensen.

Vrouwentoi­letten zijn vaak voorzien van Otohime, “prinsessen­geluid”, dat alle geluidjes in het toilet overstemt. Een uitvinding die veel water bespaart. Volgens een studie spoelde een Japanse vrouw per toiletbezo­ek 2,5 keer het wc door als “geluidscam­ouflage”. Otohime klinkt als lopend water en het apparaatje is ook in draagbare vorm te koop.

Haruko Arimura minister van vrouwenrec­hten voegde in 2014 de titel Minister van Toiletten officieus aan haar portefeuil­le toe. “Om vrouwen die buitenshui­s gaan werken de mogelijkhe­id te geven succes te hebben, moeten openbare toiletten verbeterd worden”, was de reden.

Tegen de Olympische Spelen van 2020 wil het land alle Franse toiletten in 40.000 populaire toeristisc­he plekken vervangen door de befaamde hi-tech modellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium